úterý 15. května 2012

RIO - RÁJ NA ZEMI (EXISTUJE?)


Lidi si myslí, že je to ráj na zemi, nejkrásnější město, to se uvádí v nejednom průvodci. Je ale rozdíl přijed do RIA na karneval, surfovat nebo ho jen tak povrchně prohlédnout jako turista, nebo se v něm pokusit zabydlet. Osobně jsem za tu dobu co jsem tu nebyl v moři, nebyl na žádný z uvedených turistických lákadel a jediné co jsem viděl byl „Ježíš“ a „Homole“  z taxíku a autobusu a z busu ještě slavnou pláž Copacabanu. Mnohým to připadá jako něco výmečného a exotického a tak k tomu vzhlížejí jako k nějakému nadstandardu či luxusu, ale opak je pravdou. V Brazílii je nadstandard a luxus trvdě zaplacen a to tak tvrdě, že se o tom Evropanovi ani nesní.

Jak už tu bylo několikrát napsáno, Brazílie je extrémní pro Evropana v mnoha věcech, jsou zde přenádherná místa a místa plná špíny a zapomění, je zde vidět bohatství, ale také chudoba téměř na každém kroku. Zdejší kultura života je opravdu rozdílná a některé aspekty se těžko Evropanovi přijímají a o tom myslím, že to je. Brazílie vás naučí jisté pružnosti a naopak jisté laxnosti, “smíření se“, že tento styl života tu prostě nezměníte. Můžete se stavět na hlavu, protože se tu absolutně nic nedodržuje. Když prší, tak co mělo přijít nepřijde, protože prší. A není to jen v dešti :-) . Brazilci mají na všechno dost času (tedy téměř na všechno), ctí jiné prioriti než mi Evropané a je potřeba to pochopit pokud to jen trochu půjde. Hrají tu mezi sebou životní hry, které přiznávají s lehkostí a s úsměvem na rtu. Když něco klapne, tak na to koukáte jak na zjevení toho samotného co tu všechny tak krásně na tom kopci opatruje. Dá se tady psát nekonečno mnoho příběhů, protože každý den tu narazím na něco nového ať příjemného či klackovitého :-), ale je potřeba se učit to chápat a porozumět těm někdy nesmyslným pochodům, co se tu dějí.

Četl jsem posledních pár dní několik článků o Evropě a tam bych ráj určitě nehledal. Jak to bude rychlé a jaké to bude mít dopady neumím odhadnout, jen cítím, že to přijde brzy a i tady se o tom mluví v místním radiu co poslouchám.(Bohužel chytnu tak 1/3 obsahu)
Tím chci říct, že to není ráj, je to ale místo, kde se dá žít, kde se naučíte ohebnosti, kde se naučíte trpělivosti, protože 1000 +1věc nejde tak, jak by jste chtěli, nebo jak jste zvyklí z Evropy. Jsou tu klacíčky a klacky na té cestě a vy si tu cestičku musíte uklidit a ty klacky sbírat „ohíbat se“ pro ně a dávat na stranu…
To je můj dojem z Brazílie kde jsem 7týdnů a načínám 8mý.

10 komentářů:

  1. no a tech veci bude cim dal vic... az nakonec prijdes na to, ze je uplne nejlepsi delat vsechno sam. Nikdo ti z mistnich nepomuze lip jako ty sam sobe. A to nemluvim o evropanech...
    Myslim, ze jsem tady zmenil svuj zivot od zakladu a sice hniju v komore s krysama, ale citim, ze nejsem nicim vazany. Nikomu uz nedavam nadeji, ze se na me muze spolehnout a totez cekam od ostatnich. Je to kratce zatim...
    To co se deje v Evrope je terminalni stadium. Od nejake doby lze pozorovat jen upadky jak financi tak i moralni... Bude hur a narozdil od nas, kteri tady "mrznem" v 19ti stupnich jim bude opravdu zima az dojde uhli.

    OdpovědětVymazat
  2. Tím chceš říci, že ses ztotožnil se spolehlivostí brazilců :-)? Já myslím, že člověk je spolehlivej jak na co a co se mu zrovna hodí. Spolehlivost může být brána z mnoha úhlú a každý to bude vidět jinak, tak jako ostatně všechno.Každý má jinde ten pověstný práh!

    Když to vemu doslova, tak dělat všechno sám, nelze !

    Základem je ale, určitě se spoléhat sám na sebe a to v prvé řadě, ono spoléhat se na druhé jde v ruku v ruce o oboustrannou důvěru a důvěra je křehká věc, lehce zničitelná. Je mnoho příkladů kde by se to dalo prezentovat a každej je úplně o něčem jiným. Každopádně když dojde k takovému souznění a důvěře, tak je to pecka. Ale věčně to netrvá...

    A ještě mi přichází na mysl, něco jako morální hodnoty člověka spojené s kulturou v které žil, žije, vyrůstal. Každá kultura to má trochu jinak, stejně tak každý člověk to vnímá jinak.

    Hnít v komoře s krysama nebudeš nejspíš věčně a můžu tě ujistit, že se dá hnít v luxusní rezidenci bez krys, stejně jako v díře s krysama, to je jenom závan reality a její vnímání. Člověk by měl dělat věci aby "nehnil" a nikdy není pozdě se z těch sraček vykopat a třeba právě do "ONDROVI KOMORY" s krysama.
    (ONDROVA KOMORA je známá z té kauzičky týrání dětí)
    No a s Evropou uvidíme jak to bude když je po 12té, rozhodně je asi na čase směnit euro :-)

    No kosa je celkem slušná, zase jsem vytáhnul ponožky a mikinu. Pořádnou deku jsem ještě zatím nekoupil, ale asi jsem si zvykl, do zimy to zmáknu jinak zmrznu(vytuhnu) jestli tu bude 6stupňů v noci. Ještě že ten noťas hřeje :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Musím konstatovat , že je středa a od neděle neustále prší, je to fakt otrava jak na letním táboře. V baráku 17 - 18stupňů vytahuji kalhoty :-). Když se člověk nezabaví manuální prací tak u PC je prostě zima, kdo by to byl řek :-), že v Brasil budu klepat kosu. Pořád lepší než v plech.přístřešku ve favele s mokrou podlahou... a to musím dneska po týdnu nakoupit, není co jíst a dva kiláky v dešti tam a zpět bude velký mokrý zážitek :-)

    OdpovědětVymazat
  4. tady davno nemaji plechove strechy... vsechno je zdene a strecha je normalni podlaha s dlazdicema, kde se konaji ty jejich festy.
    Mikinu mam a dokonce dve, tak jestli si chces jednu pujcit :D

    Ja nepisu, ze nemuzes verit nikomu... Verit bys mel tomu komu chces verit. A verit mu naplno. I kdyz je pravda, ze to drive nebo pozdeji skonci. Chci jen rict, ze vysvetlit nekomu, co po nem vlastne chces, je docela kumst a kolikrat se stane, ze to vzdas a udelas to radsi sam.
    A ondrova komora s krysama je super. Cela tahle favela je fajn. Predtim sem zil zivot v jine kaste, i kdyz v cesku to neni az tak videt, ale prijde mi, ze sem ve favele vic doma. I kdyz s tema lidmama nemam moc co k mluveni, tak mi to sedi vic. Ten druhy svet lidi, co si hrajou na to ze neco maji me ted nelaka. Mam notebook, papuce a mikinu a sem happy, protoze mam pocit, ze me nic nerozptyluje od prace. A pracuju skoro nonstop.
    Co vic si muzu prat.

    OdpovědětVymazat
  5. Jo u nás je někde ještě plech a hlína, ale zlepšuje se to vývoj jde dopředu :-) Mikiny mám taky dvě tak prima, v jedné už dokonce spím pro jistotu. Takže díkes nepotřebuju, dokonce mám bundu kterou jsem považoval za úplný mesmysl, ale bude se hodit koukám holka stará.

    No asi nic víc si přát teď nemusíš , nebo nechceš. Hele pokud mákáš a je to poctivý tak výsledky pravděpodobně přijdou a nejde o to v jakým jsi prostředí. Tím chci říct, že vnímání reality je úplně někde jinde než to že se okolo proběhne někde nějaká krysa. A souhlasím, ják tu psal La Tibor, jsi teď v anální fázy zřejmě, stejně jako já a jsou z toho důležité ty informace jak si je utříbíš a jak je pak "pro-dáš" ve světě dál. Přežít se dá s málem a je to nutný to zkusit pro to všechno....

    PS: táta mi vždycky povídal, že správnej milionář vždycky začíná, tak že žere šlupky od brambor :-) a pokud si to vyšlapeš od začátku je to super. Není nikdy pozdě začít na sobě makat a potvrdit si a hlavně přiznat své omyly.

    OdpovědětVymazat
  6. Jo pokud zrovna nedostanes od taty 10 mega na rozjezd svych projektu, tak pravdepodobne musis zacit od slupek...
    Ono ne jenom prezit, ale i zit se da s malem. To te jenom okoli presvedcuje, ze potrebujes neco vic. Ze v pokoji s krysama se zit neda. A to rikaji i dokonce lidi z favely. Ja rikam, ze da. Ono se da prezit i na ulici tady. Je mozny fakt vsechno. To jenom tenhle svet se boji snizeni zivotni urovne. Taky jsem si myslel, ze nelze klesat. Ale jde to.
    A ocividne to jde i tobe. I kdyz taky mas tendenci neco opravovat :-)

    Btw: ty spam kotroly jsou otravny, kdyz pokazdem napsani komentu musim zadat kod

    OdpovědětVymazat
  7. No ty spamy komentu jsou otravný i u tebe a já si myslel, že já to nemám...

    10mega jsem nikdy nedostal a defacto jsem od nuly začínal, bohužel to neskončilo dobře.Ale jsou z toho informace jako prase a ty si musím tady hlavně utřídit.
    No a opravy jsou hodně důležitý, někdy se prostě musíš vrátit a spravit to co se jsi rozbil. Ten boj je s prostředím co je okolo a v našem vnímání těch všech blábolů a informačních šumů. Informace jsou dnes rychlo dostupné a je v tom strašnej bordel to všechno pobrat a je to čím dál tím složitější pro všechny a pro ty "mladé" ještě víc. Jo klesání je dobrá věc, která ti v jistém slova smyslu otevře oči a dá ti jiný úhel pohledu na věci co se dějou a co se děly. Pořád se to točí jen o těch informacích a někdo jich dokáže zachytit víc, někdo míň, ale jsou tu všude kolem :-). Jsem z toho blázen, myslím z těch věcí, které jsem nikdy před tím neviděl... a nejhorší je, že tak to má právě spousta spousta lidí všude kolem

    OdpovědětVymazat
  8. Hele něco jsem tam zaškrtal k těm komentářům, tak už by tam asi neměla být žádná vyplňovačka :-), dej vědět zda je to už ok

    OdpovědětVymazat
  9. ta rychlost informaci, to je fakt, ale vetsina zije v neefektivite a pouziva internet na sdileni obrazku a filmu a vlastne neumi ty prostredky spravne vyuzivat.
    Vlastne si neumi ani ten podelany film na tom internetu najit, aby si ho mohl stahnout...
    To je k vzteku :D

    OdpovědětVymazat
  10. super uz to nedela... tak si to zrusim taky, protoze ta spam ochrana me fakt sere... uvidime kolik spambotu se nam tu bude cpat :))

    OdpovědětVymazat

zase anonym... no fuj