pátek 6. července 2012

PRVNÍ PLACENÁ PRÁCE V BRAZÍLII

Tak včera dalo české(slovo), brazilské(slovo) řeč a byla z toho nabídka práce tady u N. V neděli tu bude zřejmě nějaký FEST, tedy asi nějaká rodinná oslava a tak mě N. poprosila, zda bych jim tady ten společný prostor nevymaloval a protože se trochu inspirovala u "mě" v baráku tak chtěla  pruhy.

Je to taková teráska a společná zed se sousedním barákem. Tak nakoupila včera barvu a dnes jsem se do toho ned po ránu pustil. Venku bylo nádherně a tak do pul děla se mi dělalo moc pěkně(s ručníkem kolem krku, nebo na blízku jinak to se mnou nejde). Nyní ten koutek působí veseleji a N. říkala co má všechno dalšího v plánu, jako venkovní gril, samo ty jejich umyvadla na každém rohu na každé terase :-) a další věcičky. Tak to je super, budeme to tu mít kulturnejší :-). Tak jsem jí říkal, že ten gril byc jí snad i vystavěl a ty ostatní prkotiny taky. To bych měl zvládnout určitě líp než Filip. Takže jsem dnes pracoval na společném sezení a bylo o mě postaráno, dostal jsem oběd s guaranou a pak doběhli koupit gringovi colu:-) K obědu bylo následující, rýže s černými fazolemi, vařený brambor, mrkev a květák a k tomu smažená ryba.(jen pro představu nad domácí brazilskou stravou od tety N.)

Norma byla štastná a objímala mě a říkala pořád obrigadu a to mě jaksi naplnilo dnešní den takovým nějakým pocitem, že zase někam možná patřím a až to někdy bude tak jak N. nastínila, že by to chtěla mít do léta, tak  by to bylo super posezení u bazénu :-)

Filip dělá momentálně u sousedů před garáží pořád betonuje a tak se na mě přišel taky podívat a povídal mi jako kolik to bude N. stát, kolik si řeknu peněz a že sousedi by chtěli taky vymalovat :-)
No tak se toho samo chytnu a začnu  třeba i malovat , zatím mě to pořád baví a za odměnu to bude taky příjemný :-) a hlavně je potřeba se dostat mezi lidi a splynout.....


Tak tady malá ukázka, trochu proužků a jedna stěna k sousedům :-) (barvu vybírala N.) já jen manuál.

 No stěna bude pokračovat a u bazénu bych tam na zed hodil třeba i moře a nějakej streetart :-)

17 komentářů:

  1. Takže tys nejel do Brazílie proto, abys konečně nikam patřit nemusel...? Tys neodešel z Čech proto, abys nemusel sedět u bazénu? Ta práce kolem toho baráku je hezká, ale nemíříš do toho, že si to tam ve výsledku zařídíš tak nějak stejně, jako jsi to měl v ČR? K čemu to pak bude dobrý? What's the difference?

    OdpovědětVymazat
  2. No,já myslím,že by člověk měl přeci jen někam patřit, v tom smyslu,že se tím právě odlišuje třeba od opic.Být niktošem není nic dobrýho.Nevidím nic špatnýho , že chce bydlet civilizovaně. Nevím jak bydlel tady,ale chtít něčeho dosáhnout není zlý.co my víme za jakým účelem,nebo proč tam odešel.Já osobně držim palce aby dosáhl co si předsevzal. Já bych tu odvahu neměla.Nevím kolik ti je ,třeba o tobě za pár let uslyšíme jako o starostovi města R.d.J.(hi hi).vŠICHNI VĚDÍ ,ŽE PRÁCE ŠLECHTÍ,NE?To jen u nás snědáci nevědí.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak tě po čase zase vítám Mordemy. Ono je patřit někam a patřit. 1) musím opakovat, že to není moje, jsem tady v nájmu a společný pozemek je tu k využití i včetně toho vypuštěného bazénu, který v Brazil v létě určitě oceníš abys ochladil svoje tělo. 2) nedělám to tedy pro sebe i když to budu moci možná využít.Rozhodně u bazénu nesedím i když vlastně kecám, páč když píšu o brazilským plastovým pohodlíčku tak sedím kousek od toho bazénu, ale hrabu se na sluníčku v PC. V Brazilii to nebude nikdy jako v ČR a pokud by jsi toho přeci jen chtěl tady dosáhnout, tak tě to bude stát 3xtakovej majlant.Ale po tom opravdu netoužím.Před Brazilíí jsem byl nucen se uskrovnit a v Brazílii to šlo ještě o další levely. Nicméně jsem rád za každou maličkost co se tu kolem vytvoří, ne nešel jsem bydlet na kraj jungle s tím , že tu objevím jeskyn, nebo si udělám přístřešek z palmových listů a ty navíc jako jeden z mála ví o mě víc věcí o kterých se tu zatím nepíše :-).
    Ta diference je "emigrace" a dokud si to nezkusíš, tak to nepochopíš a určitě pokud se k tomu odhodláš tak jistě zažiješ stejné období jako všicni ostatní.

    K čemu je to dobrý, k tomu, že jsem vylezl ven a lidi si něčeho všimli a to něco mi dá možná obživu na pár dní a je to možná jen "možná". Pokud jsi tady, musíš mít ty symboly(peníze), aby jsi přežil a získat je tu je extrémě náročné, myslím tady v Brazílii, nemyslím na netu o což se snažím taky, ale vzledem k tomu, že jsem super začátečník jsou výsledky zatím všelijaké. V Brazílii jako všude na světě se válí spousta penez na ulici jen je najít a sebrat je, to však jak jistě víš něco obnáší. Musím se naučit řeč(to je jedna z priorit) a tu se nenaučím, že budu zalezlej pořád v baráku.
    A jestli mířím tam kde jsem byl v CR ? Mordemy nemířím, je zde "difference" a v mý hlavě je to taky jiný a neženu se za tím za čím jsem se hnal v ČR.
    A patřit vždycky někam budeš, jde o to jak se na to díváme, ale ty taky někam patříš i když si to třeba nechceš připustit, jsou tam ty vazby, jsi členem rodiny, jsi členem kolektivu v práci, jsi občan CR a odvádíš daně ze své mzdy takže "patříš", stejně jako každej včetně mě do "něčeho" kdybych si postavil přístřešek z listů v jungly, tak bych patřil zrovna tak tam.
    Každopádně děkuji za komentář trochu jsi mi oživil mé vědomí:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Suram: nemyslím si že by Mordemy kandidoval na post starosty, trochu ho znám z netu a má tu odkaz na svůj skvělej blog a ten když si přečteš, tak zjistíš , že to ani nejde.

    Snad jedině , že by to byl "JAN STERN" a psal sám sobě :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Suram: "Být niktošem není nic dobrýho" - a co je proboha dobrýho na tom bejt třeba tím "občanem ČR", to mi fakt vysvětli? Co je dobrýho na tom být součástí společnosti? Co je dobrýho na tom být součástí systému?

    Všechno tohle je dobrý v prvé řadě pro společnost jako celek, je to dobrý pro to, aby se ostatním žilo fajn, protože ty když budeš někam patřit (budeš hodnej zaměstnanec, co pracuje, konzumuje, platí daně a zdravotní pojištění...), tak systém funguje a všechno je "jak má být". Tvůj život se nezlepší, pokud budeš dělat to, co se po tobě chce a budeš se snažit "něco dokázat" v rámci oficiálních mantinelů nastavenejch společností. Stát se starostou nějakýho města, to je Game Over a to bych fakt nikomu nepřál.

    To, že seš naočkovanej přístupem typu "je dobrý někam patřit, protože člověk může něco dokázat", to je pouze tvoje vlastní idiocie a důsledek toho, že žereš systému jeho hru (hru na občany). Jo, ono lze "něco dokázat a někam patřit", ale aby to fungovalo, musí to člověk dělat úplně jinak, než způsobem, kterej ti servíruje MF Dnes. Jde právě o to dělat to tím opičím způsobem, reálně, skutečně být spolu a něco udělat, ale ne zabývat se kravinama typu zastupitelský demokracie.

    A jsem si jistej, že to poslední, co šel Světoběžník do Brazil dělat, je, že by se snažil bejt součástí tamního oficiálního systému.

    ---

    Světoběžník: Ty historky o tom, co děláš kolem baráku a na baráku jsou fajn a ta práce má smysl, řekl bych, o tom žádná. A tím, že u někoho bydlíš, tak je dobře, že s těma lidma komunikuješ, byla by blbost bejt zalezlej v kamrlíku a ať ti dají všichni pokoj (nebo tak něco).

    K tomu "patřit někam": Určitě všichni někam patříme, ať se nám to líbí nebo nelíbí. Ale v tom líbení se je možná právě ten podstatnej rozdíl. Já teď třeba bohužel patřím do pracovního kolektivu v jedný firmě, ale nelíbí se mi to. Nejsem rád, že tam patřím. Už jen proto, že vím zatraceně dobře, že tam opravdu, ale opravdu nepatřím.

    Jde mi prostě o to, jestli jakoby děláš "správnou věc" - protože pokud ne (a to víš nejlíp sám), tak to, že seš "rád, že někam zase patříš", je podle mě to, co by náš společnej známej (co to tu nečte) nazval perverzí. A mě tu prostě, neuraz se, něco nesedí. Na tomhle celým blogu.

    Prostě ty se zvedneš, odjedeš z ČR do Brazil, založíš si blog, a jediný (nebo spíš to hlavní), o čem celou dobu píšeš je co jsi kde opravil kolem baráku, kde jsi co natřel, co hezkýho si v Brazil viděl a tak. Jako chápu, že se pořád ještě nějak "aklimatizuješ" a tyhle "maličkosti" vůbec nejsou maličkosti a jsou sakra důležitý (protože vymalovat si pokoj a zařídit si nějak bydlení na opačným konci světa zřejmě dost pohne s realitou samo o sobě), ale ty prostě něco strašně podstatnýho vynecháváš. V každým postu tady.

    Píšeš, že teda nemíříš k tomu, v čem jsi jel v ČR, ale zatím jsi tu nikde nenapsal, co to vlastně bylo a proč si zdrhnul. Podle mě se držíš strašně moc zpátky a jak já to vnímám, tak je to na tom blogu strašně poznat. Nevím jak dlouho ti ještě vydrží psaní o natírání plotu, ale podle mýho názoru ti to za chvíli přestane fungovat (tím myslím "to všechno" v Brazil), pokud nezačneš řešit něco podstatnějšího (nevím co, to víš ty).

    OdpovědětVymazat
  6. Takže omlouvám se , protože ten starosta měl být na mě a já to zcela nepochopil. Ted jsem to četl celé znova a myslím si že to bylo znadsázkou. Tedy veřejně prolašuji, že starosta být nechci a to ani R.J.D :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Mordemy :
    "K tomu "patřit někam": Určitě všichni někam patříme, ať se nám to líbí nebo nelíbí. Ale v tom líbení se je možná právě ten podstatnej rozdíl. Já teď třeba bohužel patřím do pracovního kolektivu v jedný firmě, ale nelíbí se mi to. Nejsem rád, že tam patřím. Už jen proto, že vím zatraceně dobře, že tam opravdu, ale opravdu nepatřím."
    Vidíš, víš že tam nepatříš a přesto tam si, což je jak si sám říkal dosti "perverzní". Je to perverze o který víš a předpokládám, že to tak nezůstane protože máš úplně jiné cíle, ale v tento okamžik tam prostě jsi protože nevidíš jinou cestu.(třeba je to ta měsíční výplata, co já vím, ale něco tě tam drží a ty víš proč a co to je)

    Tím ti částečně odpovídám na toto:

    "Jde mi prostě o to, jestli jakoby děláš "správnou věc" - protože pokud ne (a to víš nejlíp sám), tak to, že seš "rád, že někam zase patříš", je podle mě to, co by náš společnej známej (co to tu nečte) nazval perverzí. A mě tu prostě, neuraz se, něco nesedí. Na tomhle celým blogu.

    Prostě ty se zvedneš, odjedeš z ČR do Brazil, založíš si blog, a jediný (nebo spíš to hlavní), o čem celou dobu píšeš je co jsi kde opravil kolem baráku, kde jsi co natřel, co hezkýho si v Brazil viděl a tak....."
    A pokračuji... že s tebou soulasím, že i tento blog je mou částečnou perverzí,je tu proto aby všichni kdo mě znají a mají zájem viděli, jak to tu se mnou je a dál až si některé věci sednou bude blog pokračovat a to bych chtěl. Bude o Brazílii a člověku který zvednul prdel z ČR a šel s 5švestkama o "kontinent dál". Jak to celý dopadne to nikdo neví, ani já ne, ale budu bojovat do konce.(Zatím píšu to co se tu děje a jak to vnímám a fakt nic jinýo v podstatě nedělám a navíc všecko tu krásný není a to tu je taky napsáno)
    Je tu ješta jedna věc, která je dosti důležitá a to že nejsem odpovědnej jen za sebe, ale Morde to už po mě chceš věci o kterých tu nemá být zatím žádná zmínka i když ten čas se blíží.

    La Tibor, o kterým jsi se zmínil je kluk, kterýmu se něco povedlo a inspiroval mnohé, k zvednutí zadku a kolik jich odpadlo nevím.Na druou stranu je taky dost věcí co se mu nepovedlo,jako každýmu z nás, páč jsme prostě lidi, jde o to co s tím nepovedeným uděláme a tady se asi vesměs shodnem.
    Pro mě byl, když jsem narazil na jeho blog do jisté míry tím posledním nakopnutím v tom vydat se sem.(Ale to už byla Brazílie ani nevím proč vybraná dávno před tím, protože Španělsko který bylo původně v plánu by bylo z bláta do louže.) Tebe zase nakopnul jinak a musíme si to otevřeně říct, že je to tak.
    Jsem dost starej na to abych věděl, že některý věci zvládnu a jiný pro mě nemaj smys, ale to pro co jsem se rozhodl prostě musím zvládnout, nebo tu nemám co dělat.
    A tak já jsem tady a značně jsem některý věci podcenil a je nutný se tu uživit, mít tu práci, protože jsou tu jistý závazky, který musím plnit, at už je to měsíční nájem, elektrika, nebo můj žaludek.
    A proto mám jistej dobrej vnitřní pocit, z toho, když jsem něco udělal a ono se to líbí a navíc mi byl nabídnutej "job" , je to stejnej pocit jako když vyhrálo Španělsko EURO v kurzu 13 na celkovýho vítěze.
    Je to stejný jako když ti někdo pochválí stránky, v ten moment je to příjemný, ale z tý pochvaly se nenajíš, najíš se až když ti ty lidi budou chválit jinde a budeš mít na stránkách pořádnej traffic. Budeš vařit dobrou pizzu a lidi se k tobě budou vracet atd atd...

    Psát sem to v čem jsem jak ti říkáš "jel v ČR" tu rozhodně nemíním, protože by to byla ještě větší perverze i když netvrdím, že by to nebylo pro někoho, zajímavý, ale novinky.cz jsou jinde a občasný útržky můžeš najít i tam kde se spolu občas potkáme pokud nejsme zabanovaný:-).

    Pokud o tom někdy něco napíšu tak to nebude tady na tom blogu, ale zatím takovou potřebu fakt Mordemy nemám a bude to zahaleno tajemstvím.

    OdpovědětVymazat
  8. To že tady natírám plot a vůbec, dělám tu rukama něco co bych si ani ve snu nemyslel, má smysl pro mě určitě a vždyt jsem tu 4tý měsíc proboha a to jsem si myslel, že budu o pár kroků dál, než jsem ted, jenže tady to je prostě všechno jinak člověče a jak psal LT aby jsi tu přežil musíš mít práci a prachy, pak si tu můžeš zkoušet nějaký úspěchy nebo neúspěchy. Vždyt si to třeba zkusíš, ale před tím fakt makej na tom čeho se do z nějakýho důvodu bojíš, protože "symboly" tu určitě potřeba jsou a zeptej se Ovarise za kolik tu žije...
    Já se snažím makat až pořádně tady a vzledem k tomu, že jsem fakt začátečník tak se neustále s něčím peru a v CR bych to vyřešil za den,odinu, dvě, tady to řeším týden, nebo dva a sám, není přítel na telefonu, nebo mailu co by mi s tím pomohl a tobě jsem nepsal :-)

    A jsou to jisté prkotiny, které prostě někdo udělá za 5minut a někdo jako já nad tím stráví xx hodin.
    Dobrý na tom všem je že jsi mě pro změnu zase posunul o kousek dál a zase mě doteklo něco co se mělo spojit už před měsícem...

    OdpovědětVymazat
  9. Zase je tam par hrubek, ale snad to přežijete

    OdpovědětVymazat
  10. Perverze = stav, kdy víš, že něco děláš špatně, ale líbí se ti to a vyžíváš se v tom. Chodit do práce kvůli penězům (abych mohl bydlet a měl co jíst) není perverze. Perverze by bylo to, kdybych si to vydělávání peněz užíval s tím, že bych do budoucna chtěl bejt ještě lepší pracovník, než jsem a vydělávat o pár tisícovek víc. Nechci. A nejsem rád, že tam teď patřím.

    O co mi šlo v tvým případě byla ta poznámka v článku, z který jasně vyplývá, že seš RÁD, že někam patříš. To je definice perverze (samozřejmě v případě, že to, kde seš teď zároveň vnímáš jakože to není to ONO). Prostě to, jestli se člověku něco "líbí" nebo ne, o tom to celý je - ono by nebylo asi zase tak těžký, aby se mi třeba ta moje práce taky začala líbit mnohem víc, než se mi líbí, ale vím, že by to bylo nebezpečný. Protože by mi to znemožnilo soustředit se na ty skutečně důležitý věci (který mají konečným důsledku mít za cíl to, že z tý práce budu moct odejít).

    ---

    O co mi šlo především je, že si mi tu strašně špatně komentuje, protože na jednu stranu víceméně není co komentovat (hurá, natřel si další část plotu... good job!), ale na druhou stranu je tu mezi řádky něco strašně důležitýho, o čem jakoby píšeš i nepíšeš zároveň.

    Stejně tak blbě se mi to tady čte, protože mi připadá, že v každým postu chybí nějaká klíčová informace, že vždycky, než to odešleš, tak umázneš jeden odstaveček, kterej sděloval jádro věci, a necháš tam jen tu omáčku okolo...

    LT se povedlo velký houby a ve výsledku se mu to všechno posralo - to by ti řekl i on sám. U něho je to ve skutečnosti mega fail, o kterým v zásadě taky nikdy nenapsal (to je právě informace, která by měla vyset jako poslední post na jeho blogu...). V Brazil po tom nezbylo skoro nic - kromě živořícího Ovarise, uraženýho schizofrenního Gringa, a Brequina, kterej je v prdeli jako všichni ostatní.

    Taky jsem si vždycky myslel, že se LT něco povedlo. Přitom co se mohlo posrat, to se posralo. A on od toho všeho teď zdrhá pryč.

    OdpovědětVymazat
  11. Člověk se během svého života stává členem řekněme " komunit", které at chceme, nebo nechceme nás v jistém smyslu ovlivní. Ovlivnuje te rodina, škola, práce, systém, forum a spoustu dalších vlivů , které jsou v tvé blízkosti, počasí, krásná příroda, vyschlá poušt... kritika...atd. Jsem proto rád že jsi se pustil do komentu a snažíš se mi naznačit co ti tu chybí "to maso" k tý omáčce.
    Nikdy jsem si ani nemyslel, že budu psát nějaký blog a určitě máš pravdu, že je zde víc omáčky a je potřeba si říct proč tomu tak je. Neměl jsem a nemám v úmyslu(a ani to neumím, jsem slabej čtenář knih) psát stylem jak je psáno vedle a rozebírat věci jak to děláš ty, což je mi sympatické a ve spoustě náhledů na život jako takový se asi shodnem a když ne tak o tom přemýšlýme což samo o sobě ma velkej význam.

    Navíc tady nechci hodnotit LT(myslím, že mi to vůbec nepřísluší i když vidím, že kritika tě může posunout) a myslím si ted se to jeví jinak než to bude za pár měsíců, ale to hodnotme jinde, protože půlka lidí co tu to čte neví o čem je řeč.

    No připoměl jsi mi, že bych sem měl dávat víc vnitřních věcí(pocitů a náhledů) a proč tomu tak není vím asi jenom já a je dobré si to připomenout. Člověk má sny "představu" co by chtěl ve svém životě dělat a tak jak postupuje, tak se mu to bortí a jediné co zbývá je stavět to znova a lépe. Jsou dva(plány) jeden se drží původního a skládaš to co jsi chtěl a nakonec máš ten správný tvar, ale dost nestabilní a samou díru a nebo si hledáš ty díry už na té cestě a vyplníš je tak, aby se to v nejbližší bouřce nerozbilo, ale ten tvar ten výsledek je úplně někde jinde a co ted s tím ? To první mám za sebou (navrch huj a ve spod fuj) takže se snažím věci stavět jinak.
    Jestli to je dobře, nevím a věřím, že jo. Emigrace ti v něčem ulehčí a jiném je to xkrát těžší než v kultuře co jsi vyrůstal.(CR) Lidé jsou líní, dnes už se i hýbat protože nemusí, ale jsme líní přemýšlet a to je horší.

    OdpovědětVymazat
  12. Nicméně tohle přece absolutně není o tom, jestli seš "silnej čtenář knih" a jestli umíš psát. To je tvoje věc, jakým to píšeš stylem. Ale to, že píšeš jen o omáčce s tím prostě a jednoduše nesouvisí a nemůžeš se vymlouvat na to, že jako "neumíš psát o masu a proto tam cpeš jen tu omáčku". To spolu zkrátka nesouvisí.

    Nikdo po tobě nechce, abys psal... hm, analytický články, ale já za sebe říkám, že mám pocit, že právě ty vnitřní věci (pocity a náhledy) jsou to, co se tu nějak vytratilo. Ze začátku to tady bylo zdá se mi, ale pak se to nějak začalo vytrácet. Jasně, že má value (haha) i psát si tyhlecty "pocity z natřenýho plotu", ale podle mě podstatně větší value maj ty, řekněme důležitý niterný pocity. Prostě ta věta v článku "...naplnilo dnešní den takovým nějakým pocitem, že zase někam možná patřím...", to je to, co má velkou value psát. Value pro tebe i pro čtenáře.

    ---

    Zopakuju potřetí, že ANO, člověk se (ať chce nebo ne) stává členem nejrůznějších komunit a obecně je určitou součástí společnosti. V tom se jednoznačně shodneme. Nelze se tomu bránit, nelze to mít pod kontrolou (respektive lze, ale jen za cenu odosobnění a schizofrenie a totální vnitřní devastace sebe sama, viz JS) a nelze se tomu vyhnout. Nicméně lze si to NEužívat a skrze to NEužívání může člověk pohnout realitou a dostat se k těm důležitějším věcem.

    S LT si začal ty (já záměrně jeho nick nezmiňoval). Ale že ti něco "nepřísluší" je blbost (co je to ksakru vůbec za slovo?). Nevidím jedinej důvod, proč bysme já nebo ty nemohli říct cokoliv nás napadne na adresu kohokoliv (pokud za to jsme ochotni nést nejrůznější následky). A LT nehodnotím, protože "hodnotit" (?) zrovna jeho by bylo fakt hodně úchylný. To jsou zase výrazy, "hodnotit" někoho... kam ty na to chodíš.

    To s těma dírama je přesný. První přístup je ta typická sračka, kterou razí moderní kreténský filozofie typu "osobního rozvoje a timemanagementu". To druhý je asi jedinej přístup, kterej může člověk, kterej prokouknul přístup první, používat.

    OdpovědětVymazat
  13. Moje děti tu chodí do školy, včera jsme načesali první bednu pomerančů, žena i já umíme udělat docela slušnou pizzu, která lidem chutná a já ted, jak to vypadá, i nábytek z tvrdýho dřeva s pár mašinkama v garáži.

    Všechny pecky který tu dostáváme ( většinou sami od sebe) jsme ustáli a koukám s úsměvem a údivem sám na sebe zpátky rok, nebo i jen měsíce. Takhle to Mordemy nevypadá v prdeli, ale na cestě. Kam a k čemu těžko říct, ale je to těžký, takže dobrý.

    Zdravím Světoběžníku, sorry za ten úvod.

    Rád si čtu o práci na baráku, kterou zaplatil nějakej brazil, je to pro mně významější než rozbory rozborů našich hnutí, který ve finále bez nějakýho skutečnýho výsledku jsou k ničemu. Ze začátku to bylo hooodně popisný :).

    Je super že si na to vyrveš čas, motivuješ mě.

    Myslim ,že Ovarisovo živoření je pro hodně lidí sen a to že nějakou chvíli nemáš prachy a makáš na sobě může znamenat moc.

    Co se týká LT tak podle mně není smysluplný někoho vodit za ruku. Můžeš ukázat věci jak je vidíš, nakopnout a pak lidi zafungujou nebo ne, rozhodně si je neponeseš do smrti na zádech. A tak se to +- stalo, neřízeně a jinak než si kdo moh myslet jako ostatně většinou se vším.

    OdpovědětVymazat
  14. Mordemy, špatně se chápeme, není to výmluva, konstatuji, že se tu nepouštím do hloubky a určitě máš pravdu v tom že by se tu mělo to"maso" objevit(vovat) častěji. V tom budeš mít pravdu. Je tady z mé strany nějakej blok, kterej cejtím a jsem si toho vědomej, asi tak jako když tě Vaši tlačili(netlačili), ptali se, jak to máš s prací, kterou jsi 3měsíce nemohl, nebo nechtěl najít a pak jak tatík odjel do lázní se to stalo a úplně lehce si se tomu pověnoval a bylo to. Přiznejme si, že tenkrát si měl radost a tu bych přirovnal k tomu co jsem tu zažil s tím plotem. Právě je to o tom že si už nějakou dobu říkám, že musím něco udělat, tak aby to tady bylo vidět, aby ti brazilský sousedi věděli, že nejsem jenom nějakej záhadnej gringo z Evropy, ale že jsem taky člověk, stejnej jako oni, jen neumím tu jejich řeč. Pochopil jsem to, že pokud se tu budu hodinu denně učit na PC ten jazyk, tak ok budu znát slovíčka, ale daleko víc ti dá, tedy mě, když seš v tom dění, když se snažíš komunikovat s tím co máš a ptáš se co je co. Když se tě zeptám, co je to co právě držíš v ruce, tak mi na 99% odpovíš a o tom ten celej pocit je a byl, navíc jsem pro ně něco udělal a oni se to snaží vracet, tak jak mohou. Včera jsem pokračoval a večer mi zatukaj na dveře a donesou mi kus pizzi. Chápeš co tím chci říct. Je to začlenění do komunity, kde budeš nějakým stylem vnímán ostatníma a nebudou to jen palce na horu, to je ten od nás z farmy, ale to je ten co tam udělal to a to... Protože jak jsme si tu potvrdili, tak člověk pořád ve svých etapách života někam patřit bude at už vědomě, nebo nevědomě. Možná mám blbý vyjadřovací schopnosti, možná se nevnímáme vzájemně v těch jemnejch detailech, které jsou pak hodně důležitý.

    Co se týče "Navíc tady nechci hodnotit LT(myslím, že mi to vůbec nepřísluší i když vidím, že kritika tě může posunout) a myslím si ted se to jeví jinak než to bude za pár měsíců, ale to hodnotme jinde, protože půlka lidí co tu to čte neví o čem je řeč."
    Tak říkám, že to tady dělat nechci a slovo "hodnotit" bylo opravdu blbě zvoleno.Spíš mluvit o tom.Nicméně je fakt, že diskutovat tady o tom je trochu mimo. Kam na ty výrazy chodím ? No do jungle k opicím přeci :-).

    Hele je to fakt silný bejt někde, "kdekoliv" s tím, že jsi se všeho a to myslím bezezbytku všeho vzdal a snažíš se o něco čemu věříš, ale ta cesta je daleko horší než sis představoval a věci se tu dějou jinak a tak to prostě je. Nekdy si říkám, že jsem si udělal dobrý domácí vězení, někdy si říkám, jestli bych něměl spát třeba jen 3hodiny/denne místo 6ti, abych to všechno pojmul a stihnul. Někdy si říkám, že musím jít dělat něco manuálně, protože se bud nedaří mi na to přijít, nebo mě bolí záda, páč těch možností tady na to si udělat dobrej pracovní prostor je zatím málo. Je toho dost co se musí a podmínky tady nejsou rovný jako na rodný hroudě. Tady je to fakt úplně někde jinde. Samota mě dřív vyovovala, ale toto je fakt někdy až dost... cejtíš se jak dospělí nemluvně a pokud se chceš rozvíjet tak ti nic jínýho než sem patřit nezbývá a pak je tu ta otázka jestli to chceš a nebo nechceš a nebo jestli musíš a nebo nemusíš. Musíš a nechceš je něco jinýho jestli musíš a chceš. A já cejtím, že musím a musím hodně chtít...

    OdpovědětVymazat
  15. Vítám tě tu breguino...
    jsou tu věci o kterých ti kluci tam v CR neví, dokud si to nevyzkoušej. Párkrát jsem o tobě s Ovarisem pár slov na netu prohodil, protože je člověk zvědavej co tu krajan dělá :-), tak o nábytku něco vím a až bude čas a nějaký kačky, tak si tu něco udělám taky.První bude postel(něco jako palanda) bez spodní postele páč tu mám i 3metry vysoký místnosti. Čekám na balík a dávam mu 50% že dorazí, ale příležitost byla a 30kg o rozměrech 700x600x1000mm je za 280Kč dobre vyzkoušet. Tak se uvidí, nějaký to nářadí by tam mělo bejt taky páč v CR je a tady se dá tedy koupit taky, ale na co to kupovat pokud to přijde:-). Ono je taky jiný tu být singl a být tu z celou rodinou a v tom máš můj obdiv, protože někdo neudrží rodinu ani ve svý rodný hroudě a na tož tady.(Ten kdo to má pohromadě, tak si to přiřadí) Některý příběhy v tom životě lidským se hodně podobaj a i my máme dost společnýho v tom širokým záběru, jak se na to dívám.
    Já se snažím o něco o čem nemám ani páru a když už nevím kudy kam jdu se uklidnit manuální prací. Ten barák co jsem tu objevil jsem si zamiloval na první pohled a bylo na něm dost práce. No brazilci tu všechno neplatí, nemysli si, ale postupuju tak, že sem moc investovat nechci, jinak by to bylo už hotové. A N. čeká pokaždý na nájem, aby se to pohnulo. Což mě někdy dost dráždí, ale nechci aby si tu zvykla na to že to zacáluju a tak se tvářím prostě neutrálně a ty oprátě se snažím držet, mám to tu na dva roky a tak se uvidí. Je to třeba možnost že jí ukecám na délší dobu, nebo že půjdu o dům dál co já vím. Je tu dalších spousta možností jak se tu zaháčkovat, ačkoliv jsem to s ní ještě neprobíral, ale celé vrchní patro tohoto domu je pod střechou a nedokončené a tak nápady jsou a kort když tu bude za nedlouho MS, by se dala snad i ta případná investice během té doby dostat zase zpět. Jinak je to farma a za plotem ulice a plotem jungle je tu celkem 5rodin a jsou tumalé děti což pro mě mělo taky dost podstatnej rozhodovací smysl a víš o čem mluvív.

    Nábytek je dobrej nápad a jak vím, tak každý zboží má svýho kupce... jen jde o ten střed té nabídky a poptávky a fandím ti v tom a práce s dřevem je hezká práce a taky k ní nemám daleko stejně jako k pizzerce :-)

    S tou motivací je to oboustranný :-) a přesto děkuji, že někomu ta omáčka chutná i bez masa:-) i když Mordemy má pravdu v tom, že se to nedá pořád a já jsem si toho vědomej.

    PS: na pizzu určitě dorazím :-), jen ještě nevím kdy, ale už si to slibuju dlouho

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten balík by měl smysl i za 2800 kč. Zavrhnul sem balíky kvůli zkušenostem lidí s proclením, když tam je něco jinýho než hadry nebo knížky. Tak dej vědět jak to dopadlo.

      Třeba nic moc PUR lepidlo tu stojí dvojnásobek kvalitního vypěňovacího z němec, nemluvě o spec. silikonech, pěnách nebo kvalitním brusivu a mělo by smysl si to sem přivézt i se clem nebýt těch šílených buzerací s papírama kolem toho.

      Zatím jediná spolehlivá cesta jsou zavazadla při příletu, ale to se trochu prodražuje :).

      Rozhodně doporučuju držet brazilce "zkrátka" co se týká placení věcí ze svých. Je to rozpor. Fajn hodný příjemný lidi a přitom z tebe vytáhnou co můžou a budou zkoušet i co nemůžou. Jinak to bývá jen výmečně. Vysvětluju si to ne tim že by byli svině, ale tim, že jsi prostě bílej gringo takže = bohatej a jsi tu od toho aby na tobě taky trochu vyzískali. Nepomáhá ani když jezdíš na kole ( to jsi výstřední milionář). Asi mi zafungovalo až když sem se ptal kolik tak potřebujou měsíčně na živobytí a vysvětlil, že to je o něco víc než kolik utráci naše rodina. Překvapivě prostě říct věci jak jsou.

      Na pizzu doraž včas abys jí stihnul. Jěště měsíc dva bez lidí a budem se ohřejvat radši doma u grilu.

      Vymazat
  16. No s balíkem se uvidí a dám určitě vědět jak to dopadlo.Pro jistotu jsem to nechal poslat na N. a tak se prostě uvidí, musí se to zkoušet nic jinýho nezbývá.
    Budou tam i tři tuby silikonů :-)páč mám stejnej poznatek jako ty a to jsem tu objevil docela velký stavebniny(Hornabach) "AMOEDO" jedny tady u nás kousek a jedny v BARRA da TIJUCA vedle CARREFOURU. www.amoedo.com.br
    Kolo si půjčuju od Filipa a téměř vždy mu tam nechám nějaký prezent od cesty většinou jedno plechovkový páš na nákupy jezdím ta po 5 dnech. To vždycky nějak vydržím, nebo spíš nakoupím tak aby to jídlo vydrželo:-) S tou pizzou nestraš po zimě se to zlepší.Něco se musí ještě doladit a ty lidi tam dotáhnout, jen vědět co to je co?
    Dám si na čas a určitě jí stihnu.

    OdpovědětVymazat

zase anonym... no fuj