čtvrtek 12. července 2012

CENY CIGARET V BRAZÍLII (něco pro Serifa)

Včera jsem jel dolů k moři a tak jsem se chtěl podívat na to jak by šlo dělat na pláži vendedora bebidas, koupil jsem celkem 25kusů pitiva, aqua, coca cola, cerveja  4kg ledu dal jsem to do báglu a šel jsem na věc s divným pocitem v břiše. Výsedek byl takový, že jsem to za hodinu všechno prodal se ziskem (hrubým) 13,80 - pokud odečtu led a bus tak mi zbylo 4,30, nicméně to ale šlo a uvidímě když se to vylepší ceníkem nápojů co na sebe připnu a brčky co jsou vyžadována, jak to půjde když bych tam byl třeba 5hodin. Takže zítra bude zkouška na 5hodinovou šichtu. Vytiskl jsem si nápojový lístek a  ještě letáky na malíře, který tady vylepím  na sloupy s telefonem na N. a pak se uvidí.

Včera jsem byl v jednom velkým shopu a jak jsem slíbil, tak jsem se díval jednomu "serifovi" na cenu cigár, takž jsem to vyfotil a máte představu za kolik se tu dají koupit cigarety. Já osobně jsem nekuřák a tak mi to nic neříká, ale jsou tu asi levnější než v CR, i když jsem tu viděl taky prodávat cigárak jako kusovky tak jak to dřív chodilo i u nás v CR, ted nevím zda se to vůbec jakože dá provozovat.

Včera si mě tu taky v dohodnutou dobu vyzvedl soused od naproti přes ulici ,kterej chce natřít plot a tak jsem se na to šel podívat a plácli jsme si za 50brl , že mu to udělám v sobotu. Počítám, že to bude tak 5hodin čistého času a tak se uvidí. A doufám, že mě doporučí alespon nekam dál a bude další reklama. Prostě se někde začít musí a priorita je umět místní řeč, pak to bude mnohem snažší.


Tak kuřáci porovnávejte:-), jinak můj osobní dojem je že tu je mín lidí co kouří, ale možná je to proto, že jsem v relativně chudší společnosti, kdo ví, ale moc lidí jsem tu kouřit neviděl :-), nebo se na to tolika nezaměřuju. U nás na farmě kouří jen jeden chlapík a řekl bych, že občas.

10 komentářů:

  1. Dost lidí kouří tajně, stydí se za to. Ceny jsou asi za karton, protože myslim že krabka stojí tři realy.

    OdpovědětVymazat
  2. ano je to za karton samo nedošlo mě že to někdo kouří jen po krabičkách:-), to že se stydí za kouření je fakt dobrý, to jsem netušil, ani nepozoroval, páč mi to je jedno. Kdo si chce kouřit at si kouří, když mi to nefouká přímo pod nos. Jo ale ty maníci co jsem s nima seděl u toho stolu na copacabaně, tak vždycky při kouření vstali o udělali dvakroky vzad od stolu, jsem si myslel, že je to nějakej rituál:-) Takže děkuji za osvětlení, takto jsem nad tím vážně nepřemýšlel.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Světoběžník, nenašiel som nikde na teba mail, tak píšem do komentov. V niektorom tvojom článku píšeš že používaš nejaký program na výučbu jazyka. Možeš uverejnit o aký program ide? Mám záujem sa učit a Brazilska portugalčina nieje bežne dostupna. Dík. Niekedy sa určite zapojím aj do komentov, nakolko som už niekoľko mesiacov zatiaľ anonymným čitateľom La Tibora alias Orbitala a Mordemyho. Zaujímam sa o Brazil a psychoanalýzu a tak bolo len otázkou času, kedy vás najdem a v sebe odvahu sa zapojit do debaty.

    OdpovědětVymazat
  4. Vítám tě na blogu Mr.Nobody. Zde je odkaz http://jazykove-kurzy24.cz/ , cena byla asi 1k czk. Na internetu toho je pořád málo, ale dá se najít. Dají se poslouchat i internetové rádia, nebo čučet na internetové televize a to i z čech. Snad ti to jako první vstup stačí. Jestli sem chceš někdy vyrazit, tak umět jazyk je velký +.

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravim. To je nadeleni :)

    Kazdej se chysta do Brazilie a kazdej zacina ucenim portugalstiny. Pro tenhle zpusob se uz docela vzilo slovo "chystac". Jasne ze je potreba mit plan, ale jazyk v tom IMHO az tak nefiguruje. Koneckoncu ja se ty prvni mesice taky protlouk bez jedinyho slova. Jazyk prijde sam v pravou chvili, tomu verim i po 3.5 letech, kdy mluvim ze vsech emigrantu suverenne nejhur :) Ono k tomu porozumet Brazilii nestaci umet jazyk a mozna je lepsi ho i neumet. Ale to uz se asi moc zapletame. Mozna to neni az tak na skodu, ale troufam si fakt tvrdit, ze na tom to nestoji. Stoji to na tom, kolik prazdnoty clovek unese.

    Jinak si stahni z torrentu Rosetta Stone + crack kdyz jinak nedas.

    OdpovědětVymazat
  6. Jasně, jazyk tady přijde sám, pokud se snažíš ho přijmout a věnuješ se tomu, nicméně je to o dost jednodušší, když něco umíš. Jinak brazilci ve většině případů se snaží komunikovat a dorozumět se dá.

    "Stoji to na tom, kolik prazdnoty clovek unese." to je pravda. Někdy si tu připadám jako nemluvně, který ví co chce říct, ale nejde mu to, ale i tyto pocity jsou promě nesmírně důležitý.

    V neposlední řadě je tu otázka co se chystač "Mr. Nobody" chystá tady dělat, protože jak jsi zmínil jednou, že tady je potřeba mít plán čím se tu uživit a nejlépe těch způsobů je mít víc, alespon v hlavě.
    Může se sem přesunout a relativně zakopnout se znalostí jazyka na stejnej flek jako v EU, nebo se sem přesune a začne jak to nemluvně od píky...což je můj příklad a začne objevovat věci , který by jen tak neobjevil.
    Rozhodně je potřeba všem chystačům zdůraznit fakt, že nefunguje zaklínadlo, přijedu do Brazílie a tak "tady mě máte", to by byl ten největší omyl a věřím, že si to dost ještě dost lidí myslí. Je to tady úplně jinak a člověk musí mít pokoru a mít na to uníst tu prázdnotu...,ale je to fakt sakra těžký a při tom lehký zároven, je to jen o našich hlavách nebát se toho, udělat pár změn a věřit

    OdpovědětVymazat
  7. Dík Světoběžník, pozriem na to. La Tibor neviem čo na to povedat. Beriem na vedomie a porozmýšľam. Som možno v inej situácii. Mám cez 40.Brazília ma láka velmi dávno. Konkrétne Amazónia. Cestoval by som bez finančného krytia, tak že by to bolo buď-alebo, ale žiadna cesta spať. Tak som uvažoval aspoň nad jazykom, to som myslel je jediné v čom sa môžem nejako pripraviť dopredu. Nemám žiadny plán a začal by som od toho nemluvněte. Ten torrent stejně pohledám.

    OdpovědětVymazat
  8. Nemyslim, ze vek je dulezitej... resp je to jako s kazdym symbolem, pokud je pro nekoho dulezitej, tak je dulezitej, ale byt to tak apriori nemusi.

    Brazilie ti to da vyzrat... da cloveku sezrat veci dost nemilosrdne. Vidime zkreslene sebe a vidime zkreslene realitu a uplne vsechno. Brazilie, nebo lepe receno to kulturni prazdno nam to omlati o drzku. Otazka je stejna jako po psychoanalyze: co s tim prazdnem dal.

    Je proste snad objektivni fakt ten, ze bez energie, za jejiz proxy si lidi zvolili ty penize, se prezit neda. Uz par lidi do Brazilie prijelo bez penez, vice mene, se ti, co byli u me spolehli tak nejak na me, ale skutecne se to tak neda delat. Ani La Tibor, ani Brazilie nejsou zazracny perpetuum mobile. Brazilie se na cloveka zvesela vysere uplne, protoze lidsky slabosti a solidarity jsou ji zcela u prdele; a ja uz to taky delat nebudu. Jednak tim nikomu nepomuzu, jednak nemam sil ani penez pro celej svet.

    Jet do Brazilie na blind jen s jakous takous znalosti jazyka, tj. styl prace v UK nebo USA, je silene - clovek musi mit neco navic. Nerikam ze to musi byt nutne extremni penize, mit penize na nekolik desitek mesicu by melo byt minimum, ale je potreba jeste nejaky kicker, kterym ma pravdepodobne byt vize, ktera ale musi byt dostatecne pokorna vuci brazilsky realite (zkratka mlati se tu to co my chceme a citime jako dobre s tim, co Brazilie dovoli a tohle telo bude oholene na kost a zbyva z toho zda se neco, co clovek puvodne vubec netusil).

    Kdyz to rozvedu, tak lidstvo frci v pribezich a pribeh emigrace je vzdycky ten samy: neco z neceho umirajiciho prenest do neceho noveho uplne podobne jako genetickou informaci. A tohohle pribehu je potreba se nejak drzet, byt treba dlouho spi nekde v pozadi. Myslim ze neni od veci nad timhle trochu premyslet. Existencialni prazdnota a nedejboze financni je jako duvod pro emigraci malo - neco se da po ceste dohnat, ale je toho pak fakt HAFO nad hlavu.

    Mimochodem kdyz jsem zase u tech financi i ty jsou soucasti pribehu emigrace -> vytezit z toho stareho co se da a prenest to do toho noveho. Evropa umira, ale jeste mrtva neni. Troufnu si tvrdit, ze v Cesku se Cechovi v roce 2012 budou penize vydelavat stale jeste mnohonasobne snadneji nez v Brazilii. Brazilie ma smysl pro rozvoj, neco jako dlouhodoba (financni i mentalni) investice.

    Ale jako vzdycky pisu jen svuj nazor: Svetobeznik ho mozna narusuje a doufam, ze nemam az tak uplne pravdu. Jeho prodej coca-coly a hijacking jobu brazilskych bezdomovcu nema chybu. Jenze Svetobeznik ma zda se ten pribeh, co nasleduje. To nemluvne bych mu az tak neveril, resp. i to nemluvne ma urcity instinkty a prvni, co si od Svetobeznika pamatuju je jeho rodinna podnikatelsko-developerska historie, ktere se drzi a to je pomerne jasna vize, ktera je prave potreba pro to, aby clovek mohl prodavat i ty kokakoly nekde v kanale a nezasekl se.

    Proste vsichni davaji jakousi vahu jazyku, ale podle me je to relativne marginalni vec, slouzici lidem jako zasterka k prekonani jejich MOMENTALNIHO neklidu. Upozornuju na tuhle zbytecnost nejen proto, ze vidim vsechny v Brazilii se porad ucit PT a ze me s tim ponekud mozna iracionalne serou, protoze obvykle zaridim ty veci se stejnou uspesnosti s Google translatorem a 3G netem, ale predevsim proto, ze prave od tohohle chystacstvi se preci snazime ujet. Od ruznych predpokladu o realite, ktere nas pak unavuji, k realite samotne. Umet jazyk je potreba ve skole na zkousku z toho jazyka a ve skole nas ucili se chystat prave jen na umele zkousky. Brazilci si nerozumi ani mezi sebou, vy nebudete rozumet nicemu (doufejme!), tak na co berlicky?

    OdpovědětVymazat
  9. Musím říct, že jsi to pěkně napsal a jsem za to rád že jsi to tak napsal.
    Možná tě iracionálně naseru, ale jazyk pokud tu chci žít a živit se na místním trhu prostě (ne)potřebuješ. Potřebuješ proto , že si myslím(š), že ho potřebuješ aby věci byli jednodušší. Nepotřebuješ proto, že věci co si myslím(š), že budou jednodušší díky znalosti jazyku jednodušší nebudou. Je potřeba si to prvně srovnat v hlavě. Je potřeba se do jisté míry motivovat a prozatím mě k tomu stačí byt i malé posuny. Je potřeba věřit a příjímat věci s pokorou. Když tě věci nebaví, tak děláš chyby, hlava s tím musí bejt srovnaná a pak to jde mnohem líp.(aspon u mě)
    Máš pravdu že prodejem coca-coly se tu živit rozhodně dlouhodobě nechci, ale dělám tu věci, které by mě v životě nenapadli dělat v CR a můžu říct že jsem se tu ještě nenudil, vždycky si najdu činost na kterou mám náladu a rozjetýho je toho víc.(možná až príliš)
    Někdy to vypadá jako sranda, ale tak to není, není nic zadarmo, je zatím spousta drobností co do sebe musí zapadnout a asi se to i daří.
    Myslím si ale, že ten směr to má a krystalizuje se.Jsou pro mě lepší dny a jsou horší a je to všechno jenom o psych a rozpoložení.
    Když jsem dorazil do Brazílie, tak jsem měl plány co a jak a ty jsou pořád, jen se to prostě děje jinak než jsem si myslel, že se to bude dít, ale zatím z toho nechytám deprese a když to nejde tak jdu jinou cestou o blok dál a vím že ten blok musím projít celej,(třeba i těma kanálama) protože je tu dost zajímavejch věcí a toho času navíc nelituju a příjímám to. Tyto věci jsou pro mě nesmírně důležitý.Chystačtví jsou jen omluvy a ve většině případů to nevyjde, ale pořád si myslím, že sny jsou důležitý,snít je důležitý stejně tak jako akce. Pro mě je to změna a zkušenosti, který se daj přenášet do jiných sfér, do jiných akcí a někdy se rozpylnou a někdy se zhodnotí.
    Lidi jsou už takový, shromaždují, připravují, chystají a děláme to všichni a je to v nás asi už zažraný, ale zvednout se a jít už nedokážou všichni...,protože maj víc pseudoracionálních důvodů to neudělat.
    Tím vším s tebou na jednu stranu souhlasím, že jazyk není to nejdůležitější a taky jsem to nikdy netvrdi. Je to jen jakási výhoda, je to +. Je to nástroj,kterej když se bude držet ve správnejch rukou bude úroda, když ho budeš držet ve špatnejch rukou tak bude stejně hlad...

    OdpovědětVymazat
  10. Ja jen proste reaguju na lidi, co sem jeli nebo se chystali jet nebo se jen dotazuji na brazilii. Ze centrum zajmu vsech je v tom JAZYCE. Ja pzyk je proste precenovan. Prave bez znalosti jazyka si clovek uvedomi, jaka relativne mala podmnozina komunikace je jazyk. A jaka je hodnota i v tom fungovat bez nej. Dre to, ale jde to a v jistych ohledech dokonce i mozna mnohem lip, protoze komunikace je skutecne komunikaci, jelikoz na nic jineho uz moc nezbyvaji sily. Tezko to popsat no.

    OdpovědětVymazat

zase anonym... no fuj