pondělí 2. dubna 2012

PRVNÍ CESTA NA PLÁŽ




Je neděle a tak jsem se vydal na pláž, jako stovky místních. Nebyl jsem u moře do svého příjezdu tak jsem si udělal malou brazilskou premiéru. Je fakt že tady v okolí  jsou dominantní ty skály kolem . Je to líbivé a určitě hezčí než obzor bez těchto panoramat, viďte paní Homolková. Desítky serfařů  od ametéry po pokročilé, stánky s občerstvením na pláži i na jakoby promenádě před pláží. Než jsem se tam dokodrcal tak jsem potkal jeden místní autobazar viz foto:

 Prošel jsem se v jedné z místních favel:

potkal kluky co si vezou na kole surf a maj na to spešl držák... už jsem je ale nestihl

Tak jsem pozoroval ten děj kolem sebe a užíval si to. Myslím že OSHO psal o jedné z mnoha meditací, abys ses zastavil uprostřed rušné ulice a pozoroval nezúčastněn okolí. Tak jsem si na něj dneska vzpoměl. Myslím si, že jsem byl součástí toho všeho a to už z toho důvodu, že se tu na tebe nikdo nemračí a všichni se na sebe smějou. Připadá mi že si tady hrají na to kdo má víc zubů a snaží se to ukazovat, hlavně tedy čím černější brazilec, tím to víc hraje.





 teď si prosím zase 4x hlavu nakloňte na levou stranu děkuji.

Jinak Norma nevolala, takže za chvilku převezmu iniciativu. Po cestě jsem si vyfotil asi dalších 10 cedulí, ale raději než v bytě, bych byl v polorozpadlém domku se zahradou a ukecanou NORMOU v sousedství, abych se učil místní řeč. Je to peklo to jejich skloňování, ale ono to přijde. Takže zatím ze sebe vysoukám  jen pár základních věcí. Viz 40 lekcí brazilštiny(celkem asi 100) jako samouk na PC za ticku na netu. Mě ten program nadchnul je to i s mluveným slovem a  je tam přes 4200 slovíček a různý vychytávky jak to uložit člověku jako já do dlouhodobé paměti. Něco tam je  za ty necelé tři měsíce.(A opravdu je to brazilština, ne portugalština)

 Včera se mi podařilo ještě obvolat pár inzerátů a jsou tam pěkný věci na to bydlení a za dobrý peníz což je pro mě samo důležité. Někdy se tam objeví cena za pronájem, potom condomínio ( poplatky) a pak daň IPTU, někdy to je zase vše v ceně a někdy to tam neuvedou abys jim zavolal a pak se dozvěděl, že condomínio je větší než nájem. Takže tak to tu nějak asi chodí z mého pohledu věcí.

Teď jsem se stavil v supermarketu, kde u pokladny sedí pokladní a za ní stojí paní, slečna "odkladní" která ti ten tvůj nákup narve do igilitek, asi v tom slova smyslu, že si koupíš, např. 2 vody, ty se vejdou do jedné igelitky, ale aby se neprotrhla, tak ti to dá do dvou, dál nějaké pečivo samostatně v igelitce, salámy další igelitka a další a další a ty odcházíš jak ježíšek s 8mi igelitkama. Ceny jídla  v tomto supermarketu jsou o chlup dražší než  v Čechách příklad 1kg brambor 1,8BRL 1kg rajčat 1,75BRL voda 1,5l  1,49BRL šunka asi 15dkg 2,75BRL a housky jsou tu na kila, tak 3housky ( větší ) 2BRL jen pro představu. Pivko v plechu 1,3 - 2BRL podle druhu asi se najde i dražší a asi i levnější. Zatím pozoruji.








5 komentářů:

  1. Az me budes chtit vyhodit, tak smele do toho. Je to tvuj blog, pokud budes chtit. K Oshovi a spol mam proste furt tu samou vytku a byl bych rad, aby byla pochopena jasne: Pokud clovek vi co hleda, tak absolutne miji uplne vsechno. Ten Oshuv stav, co popisujes samozrejme JE TO ONO, ale jinak je Osho podvod, stejne jako ten tvuj stav je podvod a o to vetsi bude hloubka, do niz v Brazilii zahucis a proto to sem furt valim. Zni to strasne skarohlidsky, ale uz jsem tu par lidi vcetne sebe se nechal houpat na prvnich tydnech kvazi"pritomnosti" a uz nevydrzim drzet hubu. Maloco me vytaci jako schizoidni buddhisticka nezucastnenost, kam se ve svem regresu ted vali zapadni civilizace, protoze nevi kudy kam. Je to slepa cesta. Sorry, ale my musime byt zucastneni az do roztrhani tela, protoze pak zname jen dva stavy: stale se ztencujici nezucastennost a byt totalne v pici. To co zazivas je stale jen preklopeni stavu z ceska - nic ve zlym, jinak to byt ani nemuze. Ale holt na to musim upozornovat. V Brazilii si hrajou na to kolik maji zubu a znackovejch brejli, v cesku na to, kolik maji na tom Passatu cervenych TDI pismenek. JE TO TOTEZ. 100% tragikomedie, ve ktere nechapou akteri role, ktere hraji. Brazilie v tomto je cesko, jen nam prijde exoticka.
    ---------------------
    K tem cenam potravin se da jen dodat, ze tam kde jsi byl to vyslo o neco draz, ale jinak je tu silene cenove rozpeti. Brambory jsme videl kilo za 0.1 brl i za 5brl. Silena rozpeti jsou i u jine zeleniny a ovoce (sezonnost). Mlecne vyrobky, cukroviny obecne obvykle drzsi, maso, voda, zakladni suroviny zase levnejsi. Ale jak kdy, jak kde. V hospode takova ta polecni menicka te muze stat plny talir 7 brl nebo i 70 brl a rozdil v kvalite takovych jidel nebude moc velky. Paradoxne nejlevneji je v Brazilii v Sao Paulu kde lide vydelavaji nejvic. V riu muzu doporucit skvelou hospodu za 20brl sezer co muzes pro vegetariany.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Piš tak jak píšeš jsem za to rád,pokud chceš dávat energii sem, tak sem sní.
      Co se týče Osha jen jsem si vzpomněl na knihu, kterou jsem kdysi dávno četl. Bylo to tam myslím , je to už tak 18-19 let co se ke mně dostala. Nejsem budhista ani katolík a přitom víru mám. Na rozdíl od Osha jak jsem psal jsem si připadal zůčastněný. Víš jsem tu poprvé, defacto poprvé za oceánem. Jsem singl a šlapu si po pláži... zúčastněně. Nejsem typ člověka, který se seznamuje na první pohled. Jsem řekl bych uzavřený a je jen pár lidí se kterýma se můžu vlastně bavit. Místní chlapík jménem E. je jeden z nich a známe se 6dní.
      Každopádně upozorňuj jak jen to půjde a jak jen budeš chtít, ale už to tu zaznělo já si musím nabít držku, abych si to pamatoval a dospěl k tomu poznání. Ne, není to zbytečný to sem psát.Třeba si jí nabiju míňkrát.
      Brazilie v tomto je cesko, jen nam prijde exoticka - myslím že tady ty hry hrajou líp a nejlepší je že ví a přiznaj že je hrajou. To jsem pochytil na své nynější základně. V česku se hry nepřiznávaj tady jo. Můj pohled 6den.

      Vymazat
  2. Držím palce at se daří. Chce to trpělivost a víra se asi taky bude hodit. Víra v sebe samého samozřejmě. Máš nějaký koncept co tam dělat nebo to necháváš jen tak plynout a rozkoukáváš se a pak se uvidí..

    OdpovědětVymazat
  3. Plán samozřejmě mám, ale od příjezdu se všechno mění, ten blázinec tady prostě musíš zažít, aby jsi zjistil, že musíš své plány přizpůsobit tak jak ti to tady mění oni. Jel jsem sem s tím, že to bude těžký a vidím, že to dá hromadu práce tady něco zařídit. Viz paní NORMA už má další příběh se snachou a vnukem ble ble ble. Tak zas prý ve čtvrtek. Takže jak tu bylo psáno když to nemáš v ruce, tak to nemáš. Jde se znova a znova dokud na ten první schod nevylezeš. Mám zálohy... ale jestli to budou zase hráči,(TOHOTO TYPU) tak to bude dobrý psycho. Hlavní je se z toho neposrat. Zatím mám úsměv na tváři a svojí euforii.Nejlepší je, že vím, že to budou ti samý hráči, za chvilku za jedním jedu,možná i bude dnes taky ten druhej. Pak mám něco co by mělo být volný asi za týden. Jenže to bude zase bouda. Tady je velmi zvláštní ekonomickej stav věcí, oni raději holuba na střeše, než vrabce v hrsti... jiná mentalita. Oni prostě nemají kam spěchat, zřejmě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vsichni jsou hraci tohoto typu. Cela Brazilie. Prave proto v tom je jeji hodnota. Kdyz uz po 101x se zase neco zmeni, tak uz se jen smeju a tesim, az jednou tu hodnotu vyzobnu tim, ze to proste spravim. Problem je, jak to do te doby vydrzet. Je potreba mit fakt velky rezervy. Nejlip na celej zivot, pak je Brazilie idealni misto na experimenty.

      Vedle nas je clovek co si za barak rekl pred skoro 10ti lety nesmyslnou cenu. Mezitim malem umrel na rakovinu a nemel na lecbu. Stejne na tom trval a trva. Nejvtipnejsi je, ze diky inflaci to ted za tu cenu asi proda. V tyhle zemi se fakt nespecha. A zvlast nespecha nabidka s poptavkou, aby se stretnuly. Vsichni cekaji na nekoho, kdo neco FAKT CHCE a pak za to proste MUSI vysolit silenou castku.

      Vymazat

zase anonym... no fuj