středa 18. dubna 2012

ELEKTRIKA V BRAZÍLII




 Dnes v úterý se děli zase věci. Normálně to funguje( zatím). Norma mi říkala v sobotu, že v úterý přijde chlapík a začne snižovat strop v koupelně. Tak jsem ráno  vstal dřív a jen tak cvičmo jsem si tu koupelku uklidil (5hodin práce), Všechno jsem vydrhl a desinfikoval něco jako savem co jsem koupil páč spáry a vůbec i dlaždice byly nějaké dost jakože hnusně špinavé. No a vzhledem k tomu, že se mi to eklovalo tak jsem se do toho pustil i když jsem věděl, že tam příjde maník a práce bude k ničemu. Zdání klame špína je zažraná a tři takové generálky to spraví možná do menší špíny. Takže koupelka prokoukla a chlapík přišel když jsem skončil někde kolem 13té.

Připravil si to a a byl to jeden z těch lepších řemeslníků tady. S naším Filipem to nejde srovnat. Ten chlapík ví co dělá. Něco málo jsem mu pomohl přidržet a pak když jsem tu byl k ničemu jsem se vydal shánět matraci nafukovací. Záda bolí a nevím tedy, jestli z práce, nebo z této nádherné bambusové postýlky a proleželé asi 5cm vysoké matraci. V noci na dnešek jsem ani nemohl z té postele vstát  a jestli mě tu chytnou záda tak jsem minimálně 3týdny v prdeli. Mé nejbližší úkoly tedy jsou dotáhnout internet do „mého pronajmutého „ baráku a sehnat si spací matrac nafukovací rovnou s tím kompresorem jsem našel na internetu za  50-119BRL, jen kde jí koupit. Jel jsem tedy do nejbližšího jakoby shopingu a tam jsem na žádnou nenarazil, ale narazil jsem tam na super obchůdek „CASA a VIDEO „ v překladu  DŮM A VIDEO  a tam vám měli věci a za dobrý peníz.  Tak jsem si koupil alespoň deku na kterou s dnes večer lehnu. Je to 150x210cm a stála 32BRL takže cena dobrá lidová. Dále jsem koupil 2 žárovky páč mi jich pár chybí a vzal jsem ty spořící páč jsou tu skoro všude a cena byla taky OK nějakých  4,39BRL v akci.  Maj tam spoustu věcí které se dají nakoupit a určitě tam ještě zajdu.

Pak jsem navštívil místní market a normálně jsem poprvé v životě viděl 3Lcocacolu za 3,99BRL tak to nekupte že jo. A další dobrou věc na kterou jsem narazil je RAID do zásuvky na ty zasraný komáry. (Musím Normu dotlačit co nejdřív k sítím do oken jinak mě tu sežerou.) Tak a bylo nakoupeno. No a vydal jsem se už za tmy z obchoďáku směr domov. Je to asi 8km.
A to bych nebyl já kdybych si nenašel cestu po které jsem se vydal páč je kratší než co normálně jezdí bus a v domění, že nějakej pojedesi to štráduju po tý svojí zkratce a nic jako autobus nejede. Ušel jsem asi 6km na křižovatku, kde už jsem vlezl do místní dodávky a ten kilák a půl nebo dva jsem se svezl abych další kilák došel pěšky. Takže zase zážitek  a pěkná procházka s nákupem.

Nyní jsem tady ve své provizorní pracovně páč jsem tady na zahradě sebral jeden stůl a jednu židli a nanetbooku si puštím slovíčka brazilštiny a připravuji práci  až budu připojenej zase u Normy v kuchyni.
Přemejšlím zda si za těch 59BRL/měsíčně nechat dovést  další připojení separátně pro mě, nebo to s Normou nějak dohodnout. Nechám tomu ještě pár dní čas.( možná budu mít půjčenou wifi a ozkouším to,  jak to půjde a pak to rozhodnu)

Taky jsem chtěl napsat jak to tu chodí na záchodech. Tam kde jsem byl prozatím a u mě doma (bohužel) taky to chodí tak, že se nevyhazuje použitý papír do záchodu, nýbrž do koše vedle WC. Docela mě to překvapilo, ale člověk si zvykne a navíc mám zde bidet, tak ho začnu používat.
Jinak v Hostelu to bylo normální a všude upozornění jak kráva. Jasný je že člověk dělá automaticky to na co je zvyklej a tak párkrát se to tam ucpalo. Na úřadech kde jsem byl to tak nechodí, řekl bych, že v těch modernějších výstavbách to již tak není a tímto se přibližují k evropě.

Jo a s teplou vodou to je takto. U nás v kuchyni teplá není a neteče. Teče jen ze sprchy kde mi Norma vyměnila hlavici, která je zároveň jako průtokový ohřívač. Prdel je že jsou tam nad tím odkryté dráty a je to zapojené na místní elektriku, takže když pustíš sprchu má to takový odběr, že ti to v celým baráku ztlumí světlo   Dnes jsem si na ty dráty lehce při mytí koupelny sáhnul a probíjí to pravda. Něčím to raději zakryju, ale ještě sepodívám jak to ti kluci brazilský zapojili, páč se mi zdá, že jsou tam ty dráty jen nastrčený protože nenašli křížový šroubovák. Čokoláda je tady keramická asi 3x3cm. V celým baráku není 220V jen 110V v těch novějších bytech je už třeba v bytě na pojistkách rozvedeno  i  220V. Ale používá se tu převážně 110V a to všude. Elektrické rozbočovače, kterých je tu snad 10-15druhů se dají koupit skoro všude.

Elektrika jako taková mne tady fascinuje od samého začátku, páč se vám stane, že jdete po ulici a ze sloupu visí dráty , jen si na něj sáhnout, nebo přehlídnout a pohladit ho hlavou. Tolik kabelů kolik tu vede na sloupech elektrického vedení se jen tak někde nevidí. Já to nikde jinde neviděl a proto není divu, že tu pořád jezdí maníci a kabeli co padají tam zase dávají zpět. Včera jsem viděl, mix( auto míchačku) jak stojí pod těmito kabely a míchá si to vesele až ty kabely umíchal, tedy prodřel jejich izolaci a pak v klidu odjel a nikdo nic neřeší pár jiskřiček  a ono to nějak dopadne.
Jěště že tu nemaj mrazy páč to by to tu popadlo v zimě asi všechno.


PÁR FOTEK PRO ZAJÍMAVOST....
slíbený turniket z busu

Bufáč u číňana co jsme navštěvoval dole  Pařížský ....
místní silnice ve výstavbě, v autobuse z tebe vyklepou duši. Dělaj tam asi 4pruhy, provoz jak blázen.

















Moje nová sprcha, když se sprchuješ, tak se v celém baráku setmí světla. Tady běžná věc.   
No a moje darovaná postel, kterou jsem byl nucen použít na odkládání věcí zatím, bolí záda, bolí.


4 komentáře:

  1. na komary pomaha si na ne zvyknout :) nic jinyho

    site jsou tu taky pekne mastny a norma vubec nebude chapat,proc to chces delat, nejlepsi jsou site z ikea z ceska

    i kdyz utesnim pokoj a nacpu zupan pod dvere stejne jich je tu 20

    co me sokuje je ta tvoje "postel"

    na nafukovacce se budes potit jak blazen, chce to tu jejich "casal" postel pro dva, co je jak pro jednoho evropana a koukaji nohy, podle me se da sehnat za 300brl komplet drevo+matrac

    kdyz to je to, ze se enchces nikde vazat a pak clovek zjisti, ze nema ten komfort a prd udela, takze po pul roce jsem uz zoufale rychle kupoval barak

    OdpovědětVymazat
  2. Na komáry jsem koupil RAID do zásuvky a zdá se že to nějaký účinek má, určitě jich je míň. Co se týče sítí tak Norma mluvila o sítích do oken. samozřejmě by to bylo zbytečný, kdyby nebyly ve dveřích. No uvidíme každopádně.

    Na " posteli " už nespím fakt se to nedá. Ale můžu říci, že jsem to vydržel 3dny z toho jsem se čtvrtej nemohl zvednout. Prdel je že oni na něčem podobným tu spí taky.
    Matrac beru jako dočasný řešení a nemyslím si že bych se na ní potil" poslední 2dny se docela ochladilo tady kolem 24-26stupňů v noci méně. Po normálním spaní se budu dívat samo. Uvidíme jak se tu věci vyvrbí. Mám to tu na rok a s obcí na dva, ale co se může všechno stát, nevím. Nemám vízum takže když se poštěstí tak jsem si jistej na dalších 5měsíců.Pak se uvidí. Navíc si nejsem jistej, respektive jsem si jistej, že u tety zůstat nechci napořád. Na rozjezd dobrý myslím, lepší jsem si to ani nemohl přát. Norma vypadá, že by se roztrhala v rámci možností. Má tu gringa a to jí dáva jistou výjmečnost. Jinak tu na té farmě má jakože 7příbitků k pronájmu, všechny pronajmuté. Ten "můj" barák je tu největší a platím asi o 100víc než ti ostatní, jen proto že makám. Norma nemá větší barák než ten co mi pronajmula a bydlí tam 4 nyní s dcerou vnukem, vnučkou a spí v jednom pokoji.

    Takže si počkám a zařídím si komfort ucházející svému nynějšímu stavu.Jsem v podstatě skromnej člověk co vydrží s málem. Rozkoukat se a pak si zmáknu i postel udělat sám, včetně skříní atd. Už vím kde prodávak "madeira" takže budu vesele budovat. Potřebuji ten internet v prvé řadě mít v baráku a pak to spoustu věcí urychlí. Tady ty dvě hoďky u Normy v obýváku mne tlačí. Mám podezření, že mladej od Normy totiž to heslo zná a nechce ho pustit ven... zmeťour

    OdpovědětVymazat
  3. Jestli se dostanes k routeru fyzicky s UTP kabelem tak heslo nepotrebujes :) A pak budes hladce hesla a tim padem velky druhy zmetoura ty a norma tomu prd rozumi. Ja bych do toho sel, aspon by bylo o cem psat, jako ze ti zmetour nasypal ve spani svaby do pusy atd.

    OdpovědětVymazat

zase anonym... no fuj