středa 4. dubna 2012

PORTUGALCI UTÍKAJÍ DO BRAZÍLIE ZA PRACÍ

Tak jsem byl včera na té procházce a obhlídce možného nového bydlení a dal jsem se tou ulicí směrem dál.
Bydlení se nachází asi 800m od moře a je tam ta klidná pláž co v příspěvku před tím. Každopádně ještě jsem se tu nekoupal. Vydal jsem tou ulicí dál abych zmapoval možnosti infrastruktury a jestli mne něco nepřekvapí, šel jsem asi tak 5km řekl bych a prostředí bylo dosti rozmanité. Myslel jsem si že je to začátek nějaké favely a i na mapě je to jako takto označené, ale pravda je že polorozpadlé domy favelovského typu střídala sídla zdejších milionářů z baráky za plotem s ostnatými dráty a rozbitými střepy zabetonovaných na plotech svého obydlí. Takže překvapení dne. Je to klidná čtvrť a řekl bych trochu zastrčená, dokonce na té ulici, prošel jsem jí až na spojku s další hlavní silnící spíše magistrálou jsem našel jen jeden obchod s potavinama,  do kterého jsem vlezl a byl tam minutu sám, než ke mně nepřiběhl asi 14lety klučina, a já mu zaplatil vodu za 2,5BRL on mě tam nechal a pospíchal za stejně starým  klučinou zase zpět, kde jsem následně zjistil, že hrajou kuličky.

Přitom si myslím, že v takovýto ulici by prostě "večerka z potravina a jiným zbožím" vydělala majlant vzhledem ke stavu zásob a sortimentu si to o této nemyslím. Ta čtvrt musí mít minimálně 5000obyvatel  a po hlavní silnici po které jsem kráčel jezdilo tak 10aut do minuty a nedaleko je škola a školka. Být tady kluci veitnamský, tak maj pravděpodobně o job postaráno.

Na zpáteční cestě jsem si chytil oblíbený minibus a pro změnu jsem si chytil želvu foto mám:

na této štaci a v tomto autě seděl jen řidič, který taky vybíral i prašule. Jak se psalo na konečnou jejich štace můžeš jet za 2,75BRL. Takže seděl jsem obklopen samýma brazilkama a čím více jsme se blížili k mému výstupu, tím více jsme byli přeplnění, na sedačce pro tři nás sedělo pět. Já se snažil si držet svůj prostor, jsem prostorově výraznější typ chlapíka. A při tom jsem se zamýšlel na sdejšími retardéry. Jsou tu tak po 500metrech minimálně vyasfaltovaný oblouky aby místní Alonsové přibržďovali, je to v obytných částech asi všude na 4proudovkách ne. Je to z toho důvodu, že tady jede chlapík v autě a drží tři telefony v ruce a střídavě kouká na ně a na cestu takže by se tu asi rozjezdili. Jdeme ale k retardérům, které tady mají své opodstatnění. V těchto úsecích se jízda mění na brzda plyn a na to kdo má lepší akceleraci, dokonce v tomto stařičkém voze řidič předjížděl na úseku 500m aby zase prudce zabrzdil a cestující vyskákali k němu do kabiny a zase se rozjel na trojku aby zase prudce zabrzdil. No pro mě nesmyslný styl jízdy, který akorát přináší adrenalinovou bouři ( pro mě ) ale pro ostatní již ne. Kdyby jel plynule, tak za a) nebude rychlejší než je, za b) musí mít spotřebu o 3litry na sto menší.

Takže se budu snažit to celé pochopit.

nechal jsem se odvést do místní favely, kde jsem nakoupil něco k snědku a zjistil jsem , že je to tu dražší než o kus vedle kde chodí převážně bohatší vrstva lidí, řekněme střední třída, která se tu rozrostla dle mých info  asi o  40.000.000 maníků z kreditkama žijící na dluh. Takže tady bude bublina za chvilu taky na prasknutí.
Zatím asi ne protože se místní ekonomice dle místních politiků a dalších agentur daří tak se uvidí.

Jinak takováto střední třída, má standardně uklizečku a chůvu. Manželky ve směs nepracují a čekají na své muže a musí, nebo by měli býti připraveni (určitě víte na co). Taky taková střední třída, tedy manželky rodí císařem, aby zůstali(no víte co) je to z ověřených zdrojů. Pokračování o tomto třeba příště.

Pak mne ještě zaujal článek o tom kolik mladých portugalců emigruje do brazílie.
http://www.financninoviny.cz/kariera/zpravy/wsj-exodus-delniku-z-evropy-obraci-stare-vzorce/741909

tak to asi letost ty portugalci neustojí a děj se vůle MERKEL.

9 komentářů:

  1. Uctivost,krasy,kuriozity,nevsedni vsednost to je vsechno J.Amerika

    OdpovědětVymazat
  2. Vítám tě zde na blogu, ano je to tak.

    Dodal bych dalších 1000 rozporuplných výrazů, které jsou v protikladech a stejně by to bylo málo. Jde o to že člověk tady bude pravděpodobně pořád a pořád překvapen věcma, které mu v evropě připadají normální. Zdejší nestabilita a rozporuplnost se musí pozorovat a umět pochopit co tím básník chce říct.(Když jsme dělali rozbor básní četl jsem je znovu a znovu a stejně jsem to nechápal) Budu se muset koukat bez slunečních brýlí asi. (myslím, že jsi blíž než si myslím)

    OdpovědětVymazat
  3. ...maníků z kreditkama žijící na dluh. Takže tady bude bublina za chvilu taky na prasknutí.
    Zatím asi ne...

    Levy Strauss napsal o Brazilii Smutne Tropy a popisuje tam system skoro pred 100 lety, kdy sberatelum brazilskeho kaucuku byl dan kredit a tim byli fakticky zotroceni a museli pracovat dal bez vidiny splaceni dluhu a uz tehdy se to tu pry tak delalo od nepameti.

    Takze je to zase kruh a Brazilie zda se byti kupodivu napred. Ale nesedi to. vubec to nesedi, primo to smrdi. Tohle uz neni moc zabavna hra: tj. ze vsechno sezere ten, kdo chvili vydrzi nezrat. Ale empirie je neuprosna. V uzsim slova smyslu si odervat od huby ma hodnotu. V sirsim slova smyslu je to ten odjezd do Brazilie v dobe, kdyz nase civilizace jeste funguje mnohem lip nez Brazil a je tam (v Cesku), krasne pohodlnoucko.

    OdpovědětVymazat
  4. Uvidíme, zatím se drží a budiž jim přáno. Říkaš tedy, že jsou otroci svých dluhů, tedy musí pracovat a pracovat pořád v tom kruhu./roky jsou prostě krutá pro mnoho lidí neviditelná zbraň. Je ale dobře je vidět a odervat si od huby a vydržet to. Myslím si teď já. Je to tu od nepaměti možná, ale fakt to dost smrdí. Budu si přát aby to tu ještě nějaký pátek neprasklo a protože nejsem ekonom, tak jen konstatuji co zde vidím a tříbím si informace.(takže jsi mě v jistém slova smyslu uklidnil) V česku, nebo jinde v evropě, třeba v německu je nyní pohodlňoučko, ale smrdí to tam taky dost.(hlavně se táhne všude řeckej smrad a přebíjí ty ostatní)

    OdpovědětVymazat
  5. A není to jen relativní všechny ty krize apod?? Někdo se může mít lépe v krizi než když krize nebyla. Jde jen o to, umět se přizpůsobit dané situaci. Taktéž je to v emigraci,v různých životních etapách, místu atd. Takže mě nezajímá až tak celek, ale já jako jedinec ve vztahu k okolí. Když má společnost "blbou náladu" neznamená to přece, že ji mám také já..

    OdpovědětVymazat
  6. Když jseš součástí společnosti a jsi na ní závyslí tak krize určitě není relativní a mám takový pocit že se nedá přizpůsobit dané situaci. Pokud jsi odpoutaný od celku tak asi ano. Když má společnost blbou náladu a jsi její součát, tak se můžeš tvářit, že blbou náladu nemáš, nebo to ještě k tobě do třetí řady ješto nedorazilo, nebo si lžeš, že ji nemáš a snažíš se být nad věcí. Každopádně blbá nálada může být i v meší společnosti kterou jsi součástí, třeba v rodině, a jsi jí zasažen ať chceš, nebo nechceš. Takový stav asi znáš. Můžeš být nezávyslí v životě od systému, zdrojově, mentálně... energeticky. Je to věc, kterou se snažím pochopit a přijmout.Vedle na blogu se píše o šamanství a symbolech a myslím, že musíme být šamany a s těmi symboly se naučit pracovat a vnímat jejich velikost a pomíjivost...
    zde citace
    Kdokoliv dnes zacne delat neco na volne noze, tak po par mesicich az letech, kde prezije o soli a vode a je zcela adekvatni tak zit, si muze vydelat penez kolik chce. Lidi to rozhodne hrat nemusi a hluboko v sobe vedi, ze to hrat nemusi. Lidi jsou priposrani, protoze je to jednoduse omluvitelne a cely svet jim bude vycitat vsechno mozne, ale priposranost ne - protoze na tom je zalozen spolecensky kompromis - ticha dohoda, ze do nekterych veci se proste nerype a budeme to hrat tak, ze tak je to normalni a ze "lidi to musi hrát kvuli praci". Bullshit.

    OdpovědětVymazat
  7. Podle me je krize neco jako valka. Konecne budu poplatnej svemu symbolu a muzu citovat Hitlera: valka (i krize) proste oddeluji zrno od plev. Krize urcite neni to, ze vsem se ubere z penez, pohody, poznani a ja nevim ceho. Chlapik v cesku, co dela cajovny, si krizi nemuze vynachvalit - a verim mu - protoze je proste dobrej. Krize je ocista, kde se lidi zase nauci zjistovat co je dulezity a co je postradatelny. Je mozny, ze to i vsechny semele, ale nekdo nekde prezije jako clovek, a bude to ten nejohebnejsi, ne ten nejsilnejsi nebo nejvehementnejsi nebo nejneustupnejsi.

    Soucasti spolecnosti jsme vsichni, ale spolecnost neni az tak homogenni. Jsou v ni proudy a ty jsou i znacne kontradiktorni a v krizi mnohem vic nez v konjunkture. I my Cesi v Brazilii jsme soucast proudu, byt zpetnyho a plouziciho se tesne nad dnem - jednou ale mozna historie rekne, ze jinak to nebylo a bylo zcela logicky, ze se stalo, co se stalo.

    Podotykam, ze ja jsem krizi pocitoval nekdy od roku 1998 intenzivne a uz na zacatku 90.let mi neco fest nesedelo. Zpetne je videt, ze to fakt nesedelo. Dneska se rve o korupci atd., ale sposute lidem nedochazi, ze situace se od wild 90s spis stabilizovala. Tim chci jen rict, ze hledat v krizi neco realneho jako dusledek korupce nebo ropnyho zlomu, je jen mlaceni prazdne slamy. Ale to uz jsem dost ustrelil. To proste jen k tem symbolum -> krize je symbol a proste se rozjela a co se stane je jasne. Je to uz davno napsano v mytologii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a já od roku 1997 pociťoval falešnej vzrůst viz text o middleclass a hodnoty se vě mě začali měnit tou jakousi iluzí. Jasně že byly pády a propady až nakonec ta propast.A hodnoty se rozplynuly do iluzorního světa.

      Nevím do jaké míry se situace po 90s stabilizovala, ale myslím, že s tím co máš dole na blogu u sebe, mi to stabilní nepřipadá a to ačkoliv nejsem ekonom, jen laik a pozorovatel si myslím, že jsme na tom v EU ještě dost dobře a když to všechno sečtu tak by ty čísla měli bežet místo reklam v TV, aby si to všichni alespoň připomínali.
      V tomto pohledu na věc mi to o moc stabilnější nepřipadá, protože nyní platíme těmito čísly a před tím jsme platili jakože, utrpením v kriminálech, znárodněním a dalšími "symboly" doby. Situace se tedy opakuje jen symboly se mění. To je co si myslím.
      A jestli jsem to špatně uchopil, tak to vidím takto z toho pohledu na který jsem se teď zaměřil.

      Vymazat
    2. No "stabilizovala". Proste ted uz se nekrade tak, jako se kradlo driv. Do roku 1996 (balicky) byla situace genialni - noviny psaly jak je spasa a raj za dverma a kradlo se jako o zavod. Ted je alespon to symbolicke vnimani trochu min off record, proste zacina se projevovat, co svoji ledabylosti tvorime za system. Takze se nejak zacina rovnat imaginace a to co existuje.

      Na ekonomii neni realneho nic, jeji problem je, ze se domniva, ze tam neco fundamentalniho je.

      Jinak tenhle pruser, stejne jako kazdej individualni pruser, zacal davno. Nejpozdeji v 80.letech jak je popsano v tomhle dokumentu: All Watched Over by Machines of Loving Grace, ma tri dily, nevim v kterym to bylo, ale myslim ze v druhym, tam kde je Ayn Rand. Tehdy Greenspanovi z FEDu doslo, co ma s monetarni politikou v ruce -> symboly. A muze s nima vrtet psem. Tam, kde ekonomove predpokladali, ze monetarni expanze musi narazit k narazu nedoslo a od te doby se to opakuje, pochopitelne s cim dal vetsi intenzitou a nepada to, protoze si nidko nedokaze predstavit, co se stane pak (nikoliv z nejake vetsi solidarity nebo porozumeni mezi lidmi... kdyby valka s reckem neco resila, davno by tu byla).

      A prave individualni tragedie lidi, co kaslou na nejakou soudrznost reality, protoze kdyz je neco boli, vezmou si ruzovy prasek, kdyz se jim chce spat, vezmou si zeleny, kdyz se jim chce sukat, vezmou si modry, proste predjima to, co se stane i s nasi globalni realitou. Strasne dlouho to jde a pak se vsichni divi a rvou: "nespravedlnost, pomoc".

      Dneska od rana brecim nad stupiditou a zaroven bolesti lidi, co tohle ignorujou. Je to sice vyvolany jednou konkretni osobni tragedii jednoho tvrdohlavce, ale je to porad to stejny.

      Vymazat

zase anonym... no fuj