pondělí 9. dubna 2012

JAK UDĚLAT BANKU V BRAZÍLII

Dnes jsem se v 7hodin místního času probral abych byl co nejdřív, jako správnej čech na tom úřadě, na kterým potřebuji býti, v tomto případě BB. Jak jsem již psal tak jsem si vyhledal pobočky této známé místní banky a ty mě naváděli na centrum Ria. Takže kolem 8mé ranní jsem byl po snídani a připraven do víru velkoměsta. Vyšel jsem na ulici, kde jezdí všechny možný autobusy, nenší  busy a minibusy, s tím, že to prostě do toho centra vzdálenýho asi  45 – 50 km prostě dám. Mapu tady nemám jen v PC a teď vím, že budu muset někde v nějákým luxusním hotelu něco vydyndat, nebo to koupit v místní trafice, páč ty čtvrtě a místa co jsou psaný na busech prostě nejsem schopen zařadit( jen některé)  po 10minutách co kolem mne projelo asi 10té vozidlo zdejší městské dopravy jsem se odhodlal a nastoupil, že se prostě někam přiblížím protože do minibusu s cedulí konečné ROCINHA se mi po ránu nechtělo, ale jedno to tam prubnu, aby jste měli zreprodukovaný zážitek. ( Myslím, že už jí nedávno obsadili místní policia federal)  Znám jenom z vyprávění  a z internetu a proto nebudu dělat další závěr.

Takže sedím v autobuse (větším) kde je za řidičem polkladní aby vás po zaplacení mohla pustit přes libovej turniket. Jedeme si tak a zhruba po 5minutách jízdy vidím „ty vole“ novou pobočku BB a říkám si tak super, nemusím do centra.( Na internetu ještě dozajista nebyla, nebo prostě je to tím, že moje portugalština je hodně slabá a googlu jsem prostě tuto pobočku nenašel.) Takže  jsem se projel tímto autobusem na konečnou s pocitem, abych jako něco viděl a  udělal si nové obzory. Konečná byla asi po 20km u obrovského nákupního centra tak jsem se chvilku orientoval a vydal se cestou zpět do BB.
Na této cestě jsem stopnul menší autobus, ten už tam nemá pokladní a platíš přímo řidiči, ale turniket je stejnej. Vylezl jsem před bankou přešel ulici a zamířil rovnou tam.
V první místnosti spousty bankomatů a jeden  dotykovej přístroj, ze kterého lezou pořadové lístky dle toho co si navolíš, stejně jako v ČR, s tím rozdílem že zde jenom portugalsky. Tak jsme tam objevil i kolonku CPF a zmáčkl lístek – vyjelo číslo A019.  S tímto lístkem jsi musel projít dveřmí, které se zastavili a tak jsem musel ochrance vysypat drobný a telefony, a pásek abych prošel. Hustý!
Po projití zázračnými dveřmi jsem se zase oblíkl a zandal příslušné věci do kapes, sedl si a čekal až na místě 1-3 bude moje číslo. A bylo to za chvilu asi 20minut a tak jsem šel k místnímu úředníkovi, které ho jsem slušně pozdravil a vyhrknul na něj, že chci zaplatit taxu za CPF. Dal jsem mu pas a vízum z letiště co mi zůstalo a nikdo po mě nechtěl, on chvilku běhal po bance a seděl za compem a zřejmě to studoval po prvý a po dalších 20minutách mě napsal na lísteček číslo C667 a šel jsem na pokladnu zaplatit svých 5,70BRL Kde mi dali lístek o úhradě  CPF a s tím musím zajít na tu RF a tam se mnou něco vyplní, ale to bude zas až příště asi zítra. Tak snad jsem tu BB zvládnul a ani to nebolelo.
Na zpáteční cestu  jsem využil místní minibus, zajel si do favely něco koupit k jídlu a potřeboval jsem vybrat prašule a zase k svému oblíbenému číňanovi, kde zřejmě neuklízí, protože kečup co tam byl včera na baru byl i dnes, jen holuby odlítli.
Takže jsem vybral  2.000BRL na dvakrát za přítomnosti malých dětí, kteří se kolem mě nevím proč pořád motají a s touto hotovostí, kterou budu mít na deposit pronájmu, kterej se doufám blíží, jsem si to štrádoval z favelky k nám do rodného hostelu. Po cestě pozdravil známý stánkaře co mě již vnímají jako domácího  a nebo jako domácího gringa a ještě koupil vodu a teď jsem tu a čekám jak se vyvinou zprávy kam se uklidim. Zítra mi to tu končí a myslím, že si budu muset prodloužit kontrakt o 2dny což mě trochu síří … věci se dějou prostě pořád tak nevěš hlavu…
jedna fotka z dnešní cesty je to někde v BARRA ....

4 komentáře:

  1. Nechci ti kazit radost, ale v BB je potreba to na kase zaplatit, a pak se vzdycky sel jeste vyplnit PAPIR na prepazku.

    Je mozny, ze to bude stacit, vidim to tak 50-50, pac kdyz se to platilo na poste, tak PAPIR nebylo potreba. Otestujes... Projedes se. U barry jsme dnes byli v narodnim parku. Nemit tu navigaci v telefonu kombinovanou s googlemaps po 3g tak bych v Riu udelal velky prd.

    Mimochodem co vubec neni spatny v Brazilii je Kindle 3G. Je v nem internet zadarmo a jako provizorni mapa se da taky pouzivat. Sice nema GPS, ale ma sihnal vsude kde je v dosahu telefon. Skryta value pro lowcostaky, co si nemuzou dovolit 100brl/mesic za internet je pro Brazilii KINDLE.

    OdpovědětVymazat
  2. Popravdě se zde píše, že se musím zaregistrovat do 11.4. tak snad to klapne no když tak se prostě najezdim víc, co se dá dělat. Zítra vyrazím. Jinak chlapík mi tam něco říkal, že až to budu mít vyřízený na RF tak že zpátky k nim. Tak třeba další cesta byrokracie v Brazil. Ale jako fakt nevěděl. A já taky ne, mlel jsem svou.

    Vždyť jsem taky na Vás mával s odstupem :-)

    Za KINDL ti koupím KINDR, když jsou ty velikonoce :-)

    OdpovědětVymazat
  3. No tak aby clovek z RF chodil PAK do BB to je hovadina nejvyssiho kalibru. Rezervuj si na CPF 10 pracovno-dni / 80 hodin behani a premysleni, jak to slysim. Na RF ti bud uz to cislo ted daji nebo ne. Pokud ho budes mit, tak uz nemusis do BB.

    Ohledne KIndle nevim jak je to presne ted: Googluj. V tom STARSIM kindlu, myslim verze 3, to fungovalo. Jak je to v tom novejsim nevim. Nejlepsi byloho v Cesku objednat pres amazon primo z jejich stranek. Do Brazilie je clo tak 100% a co je horsi: neni jisty ze to dojde. Ale treba nekdo prijede. Pokud by sel sehnat ten starsi, ber ho...ber i ojetinu, na ceskem aukru se najdou takove.

    Kindle by mel vypadat takhle a bacha, chces ten s 3G!
    http://g-ecx.images-amazon.com/images/G/02/kindle/shasta/photos/big-viewer-3G-01-lrg._V188698726_.jpg

    Mimochodem mit tady vsechny knizky v necem, v cem neboli oci, nebo si cist po netu stupidni cesky noviny pri splasene jizde mistnim onibusem ma co do sebe. Navic to brazilci NEZNAJI a okamzite jsi kapo nejvyssi urovne :D tak muzes hrat tu hru i z jiny strany zaroven a ani nepotrebujes Toyotu HILux.

    OdpovědětVymazat
  4. Vždyť ten chlapík byl divnej píšu. Hele mně všechny věci nevychází na poprvé a na podruhé většinou jo.

    Studoval jsem teď jejich web myslím RF, tak mám snad nějaký poznatky. Dám vědět jak jsem dopad. Sedlák u chlumce snad ze mě nebude:-)

    Kindl zkusím určitě se hodí. Jdu aukrovat -:)

    OdpovědětVymazat

zase anonym... no fuj