pátek 6. dubna 2012

BYDLENÍ V BRAZIL III - O KROK DOPŘEDU O DVA DOZADU

Takže včera jsem si naplánoval a po té celý den psychicky připravoval na vyřizování CPF.(místního čísla bez kterýho tu nic podstanýho nezařídíš, zřejmě) No a tak jsem si prostudoval info a dostal typy od LT což si ostatně můžete přečíst.
Jenže celá věc se zhroutila na tom, že já ve své pošetilosti a neznalosti místních zvyků, zapoměl, že je tu od čtvrtka státní svátek. Slaví se tu také velikonoce a mají svátek čtvrtek, pátek, a pondělí. Jo nábožensky založený svět je ta Brasil. Takže CPF , podotýkám svojí neznalostí terénu což se dá přirovnat k blbosti, se odkládá na úterý. Ale pojedu si projet trasu a omrknout terén a poznat novoty centra.

A nyní k bydlení:
Norma zase půl hodiny telefonovala o miliony příbězích a vyšlo z toho , že si budem volat v pondělí, ale nevím jaké, to jsem nějak nepostřehl a tak ji definitivně odpojuji, ze svého světa. Pravda je, že by mě jistě naučila portugalsky velmi rychle, ale asi bych u toho nic neopravil. Je to neuvěřitelně ukecaná ženská a asi by mi to lezlo za pár dní na mozek.
Takže chlapík s "motelem" jak jsme si to pracovně pojmenovali je OK a můžu se stěhovat. Pozor, ještě tam nejsem. Předpokládám, že to s ním o svátcích a víkendu  stihnu uzavřít a půjdu kupovat matrac ( pro maminku Orbiho) matraci. S internetem se to vyšplhalo o 60BRL víc, ale s tím se počítalo a budu platit elektriku zvlášť, což asi není taky žádné překvápko. Elektrika tu nejde přes ČEZ, tak je tu levnější než v Čechách. Je vidět, že brazilci maj rezervy kam to natáhnout v příštích několika stoletích.( až tu bude všude 220). Já navíc nemám na elektriku zatím nic krom nabíječky na telefon a comp.
Takže mě to bude stát jako 17dní tady tam celej měsíc, až tam bude internet. Tady je taky, ale slaboučkej a v momentě, kdy se připojí víc uživatelů tak to padá. No mám plán jak v mezidobě, kdy nebudu mít net budu za ním jezdit a ne do kavárny, cukrárny, nebo hospody. Myslím, že to klapne.( to bude někdy jindy)

Tak až to klapne, bude čas se tu pořádně rozkoukat a zjistit další možnosti. Tento "motel" určitě není konečnou stanicí v tomto kontinetu, jen jaké si uspořádání si další cesty nového ... směru, jen další " o cruzamento "

PS: Včera večer přijela do hostelu češka co žije ve švýcarech a skypovala tu česky a protistrana se jí ptala, zda jsou tu češi a ona na to, to tu prosim tě neznaj a tak jsem se jen pousmál a asi jí to došlo. Přijela za tmy a neměla jídlo, tak jsem ji alespoň doprovodil do zdejší večerní favelky,(za tmy), která se jeví bezpečně i večer, ale zdání klame a o to víc, když jsou informace zcela iluzorní. Jsem převědčen, že je to bezpečné jako všude, třeba v Praze, nebo prostě kdekoliv. No toť vše.

10 komentářů:

  1. Jen poznamky: ve favele, pokud to neni hardcore v Bahii, by melo byt mnohem bezpecneji nez v praze. Nebezpecno je tam, kde se cekaji turisti.

    Elektrina je v Brazilii drazsi nez v cesku.

    60 brl za net, zvlast v Riu, je docela dost, ale bud za to rad, pokud pujde. Za neomezeny 3G u Vivo platim 120 brl, ale je to pres trik ke kterymu je treba blackbery. Porotoze potrebuju 2 internety, tak za druhej na pevny lince, 256kbit, platim 160 brl a to uz je docela narez. Musim to odhlasit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyvádíš mne z omylu , vyúčtování elektriky jsem neviděl zatím a předpokládám, že neuvidím ale rozmezí 30-50BRL/měs se mi zdá levnější než v ČR. Z toho jsem vyvodil, že to je levnější. Jinak ano, nemám páru o tom kolik tady stojí kilowathodina a další služby kolem dopravy, přepravy a odběrného místa. Nee ale tyto položky jsem v ČR platil větší než samotnou spotřebu. A 50BRL mi v porovnání nepřijde až tolik. Takže uvidíme.

      S tou favelou s tebou souhlasím, narážel jsem na ty pisálky co před nima straší a varují jako by to bylo peklo. Přitom na copacabaně je určitě větší riziko. Tedy souhlas.

      S tím internetem je to síla 160BRL za tu rychlost to nářez je.
      No co jsem četl o internetu na tvém blogu tak to je celý hardcore.
      Brazilské služby jsou zvláštní zdá se, nezbývá než koukat a koukat a hledat a hledat. Nápady jsou...,ale popořádku.
      Musím konstatovat že každý den tady přináší spousty nových informací, které je potřeba správně zařadit a pracovat s nima.

      PS: Děj vedle sleduji... zajímavé info.

      Vymazat
  2. Pis 30-50 az tu uvidis :) Ale za 1 mistnost resp. pro jednoho cloveka by to melo klapnout.

    S energiema je to ta, ze v cesku mas vicemene degresivni sazby. Mas pausal a pak cenu za jednotku, takze se da rict, ze cim vic spotrebovavas, tim to mas levnejsi.

    V Br jak voda, tak elektrika maji v pausalu uz fixni odber urcitych jednotek. U lektriny je cena za kwh nekde 4.7 BRL nebo tak. Takze kdyz mas nejakej odber vetsi, jako barak pro vic lidi vyjde to o neco draz, kdyz jsi sam tak levneji.

    S vodou je to vubec vtipne, platim asi 30BRL pausal, ale v tom je 10m2, coz je super. ALe obcas je tu vic lidi nebo treba nekdo omylem vypusti bazen a pak se enstacim divit. 11-15tej kubik je asi 50% navrch, 15tej -20 tej 100%, 20-30 asi 200% navrch, dal jsem se nastesti nedostal :D

    Nekecam, fakt to tak je. Neboli forma socialni politiky, kde ti, co spotrebovavaji hodne, dotuji chude. Od 20m2 vyse se ti vyplati nechat si vozit vodu cisternou.

    OdpovědětVymazat
  3. Rozumím ti a chápu a dovolím si malou opravíčku, sám kolikrát napíšu něco čemu se dívým tvrdý měký i a tak, jen pro všudy přítomné vtipálky kubík = 1m3(jednotka objemu) jde o překlep samozřejmě. Když jsem pomáhal tátovi se zdí ve svahu na zahradě, aby se nesesouval terén na chatu, ty já vykopal kubíků, že jsem ležel dva dny na zádech s rukama nahoře a vzdával se.
    Najednou se mi tady začínají vybavovat vzpomínky...

    Sociální politika dobrá a bazén bych raději nevypouštěl. Pokud je tady 1kwh za 4,7BRL tak to je opravdu dražší než v ČR. Takže mé info načerpané je mylné. Budu se do budnoucna snažit o to, to zmapovat pro zvědavce.

    OdpovědětVymazat
  4. Jasne ze kubik.

    Ta cena se lisi trifasico/bifasico, jestli je to na firmu nebo domacnost a favely maji slevu. Kdyz jsme prijeli tak byla elektrika levnejsi nez v CR, ale never more. Vsude je inflace a jednou to dopadne i na Cesko a bude to MASAKR.

    Podobne jako ten privoz v Niteroi co byl za 2.8 a ze dne na den zdrazen na 4.5.

    OdpovědětVymazat
  5. To jsou skoky jako když v německu zavedli euro a začli mu tam říkat teuero!(bez o na konci je to drahý)
    Mléko za marku a pak za teuero, vzpomínám na to. Jak tetička běsnila.
    No postupně se z toho dostali ty lidi a teď maj řeky zase, takže pořád voser. Když jsem tam byl před měsícem tak ráno byl benzín za jednu cenu a odpo už o pár centů výš a nejenom benzín. Třeba pětkrát za den.

    No Vašek zase exibicionoval ve Francii, jsem četl. Kdyby člověk věděl jak to myslí, jenže hra je rozehraná a nemá to logiku ani kašpárek ani loutkař.

    OdpovědětVymazat
  6. Zato tady v Brazilii, co jsem tady, jsem nevidel precenit pumpu benzin. Coz vzhledem k fluktuacim cen ropy i BRL je fakt zajimavy. Schvalne si toho vsimni... Proste marze jsou tu tak velky, ze menit cenik ma smysl jen o desitky procent :)

    OdpovědětVymazat
  7. K tem cenam, kdyby nekoho zajimalo, co dostanete za nejakych 73 milionu korun :D http://www.bomnegocio.com/rio_de_janeiro/grande_rio_de_janeiro/imovel_para_casa_de_shows__igrejas_e_eventos_9825772.htm?ca=21_s

    jasne, cenu ma ta parcela v Barra, ale je to masakr

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Masakr to je dozajista, ale jestli píšou že je to tak velký, že v 2patře je divadlo s kapacitou 600lidí a nahoře bar tak pro nějakýho místního otrokáře dobrý :-) Jen to pošmrdlat trochu zvenku aby to vypadalo :-) Budiš novému majiteli přáno hodně úspěchů :-))))

      No a kdybys to chtěl koupit tak se hlasím jako přidavač za jídlo a pití na 10hod denně :-)

      Vymazat
    2. Jo a pak bych navrhoval udělat tam pyžamovou party. Páč by mě zajímalo v čem brazilky spí :-) a kolik lidí by tam přišlo...
      Ty plastový židličky jsou fakt všude...

      Vymazat

zase anonym... no fuj