pátek 20. dubna 2012

BARRASHOPING (METROPOLE V RIU)

Včera když se setmělo jsem se vydal na nákup matrace co jsem zde zmiňoval. Jel jsem do BARRASHOPING což je srovnatelné s Centrum chodov, nebo třeba Metropolí v Praze. Prostě  stovky různých obchodů se vším možným,  s hadrama a elektronikou nejvíce.
Dokonce jsem to zvládl od tud jedním busem s tím, že jsempak přebíhal tu jejich 12 mi proudovku tady, naštěstí rozdělenou  po 3 ostrůvek atd. (Ale i tak je to hoňka) No po cestě tam to byla samá „engarrafamento“ zrovna se to náhodou tady učím. Tak to chvilku trvalo než jsme se tam dostali.
Vešel sem do prvního obchodu tam jménem AMERICANA LOJA(takové menší tesco) a narazil jsem na matrace a měli tam dokonce něco i ve slevě. Koupil jsem tedy při zpáteční cestě a měl jsem čas se projít po celém tom centru. No řeknu vám ceny nabízeného zboží jsou prostě  pro nás evropany neuvěřitelné. Seženeš tu věci levné ale i neskutečně drahé( to je dané tím co jsme již jednou psal a to daněním při dovozu a clo).Pak k tomu připočítejte marži prodejce a je to jasné jak facka. Na druhou stranu mají tyto obchody dle mého názoru přebytek personálu a leckdy jsem vešel do obcj´hodu, kde bylo 10prodavačů a já jeden zákazník. Tedy jakmile zde vlezeš do obchodu tak se tě automaticky ujímá prodejce a nabízí ti pomoc s výběrem.(to se týče,hlavně elektroniky a hadrů)
V neposlední řadě tě tu matou ceny, protože to za kterou to koupíš je opravdu malým písmem, někde v koutku schovaná. Maj tam třeba  cenu  260BRL a když to pozorně přečteš, tak zjistíš, že je to vlastně měsíční splátka a pak se liší počet splátek. Na boty jsou třeba 3-6 na lednice 8-12 atd. Je to zase úplně něco jiného pro nás a je to zřejmě z toho důvodu že se tu jede ve velkém na splátky. Koukal jsem se na cenu ledniček třeba a jasně že mě zajímá  cena nejnižší, páč kdo ví jak tu budu u Normy dlouho a pak to stěhovat někam do aleluja to taky nechci a ani by to zřejmě nebylo technicky možné.  Nicméně si chci srovnat trh. Mám dokonce odkazy na brazilské aukro. To jedno je takové docela nepřehledné, ale to druhé je rozdělené na státy a města a tam se dá docela dobře orientovat i bez znalosti řeči.
Když bude zájem tak ten  odkaz sem můžu dát.(vzhledem k tomu že to teď píšu offline nyní sem dám prd)
No ten internet musím prostě vyřešit co nejdřív. Pokud někdo zná otázku na to zda když se pořídí datovej kabel na net a píchneš ho do modemu a pc zda to bude fungovat  třeba u vzdálenosti větší než 30m.(dejme tomu do 40m).Nejsem si totiž 100% jistý zda by to fungovalo, tak díky za radu. Pomůže mi to v rozhodování. Začínám se přiklánět k vlastnímu připojení . Jde o to že když bych ho chtěl o tom někdy zrušit abych nedopadl jako La Tibor s pevnou linkou.  Mám v hlavě, že bych přesvědčil Normu ať si to udělá na sebe a já jií to budu platit. Je to přeci její barák a bude ho pronajímat dál. Tak uvidíme jak se to všechno vyvrbí. (Třeba mladej to heslo na wifi pustí).
No a zpátky když jsem vylezl z toho obchoďáku s nákupem tak  tam jezdí jeden bus za druhým, strašnej chaos, lidi lítaj  pod busy a zastavujou je  a je jich tam tak 10do minuty takže to fakt frčí. Do toho tam na chodníku po 10m od sebe grilujou chlapíci, špízi,sýry, a bůhví co všechno, vedle nich polystyrenový bedny plný ledu a plechovek s pitím a tak si to tam žije. 10minut čumím do kterýho busu vlezu a je mi jasný, že cestu zpět  udělám zase s jedním přestupem. A tak se i stalo.
PS: Na matraci se spalo zatím nejlíp z celého pobytu v BRASIL. ( a nepotil jsem se)

7 komentářů:

  1. No tech 30-40 metru je prave ta hranicni hodnota nosnosti UTP kabelu. Bud to jde nebo ne :) Zjistis jen pokusem.

    COKOLIV tu zacnes delat, tak dopadnes jako ja, s tim se smir. Resp. s tim se budes moct smirit, az se to stane. Tady bud muzes prezivat na nule a sockovat u normy, jako to delas, ale pak fakt nic neudelas, anebo zacnes mit dost brutalni vydaje mimo (a z nich pak plynou ty marze co vidis, protoze to musi pokryvat). Teprv pak casem zacnes naklady srazet dolu vecma co vymyslis.

    Internet bez RNE jen na CPF ti da MOZNA jen ten lokalni provider. Hlavne si dej bacha at tam neni "fidelidade", nejen kdybys to chtel u normy zabalit driv az te zacne srat, coz vidim na 90%, ale i proto, ze kdyz te maji upsaneho, tak ti zacne net vypadavat spis a dodaji ti nizsi rychlost atd.

    Jinak datovej kabel na 30-40 metru uz je skoro cena nejlepnejsiho modemu (z ceska vozime TPlinky s 3g, takze kdyz se pak nahodou poridi misto pevneho pripojeni 3G, ktere je stale jeste stejne rychle, ale dostupnejsi a vyhoda pri stehovani, tak mas rozhod netu po dome pro vsechny). Podle me by ti to ta firma mela zavest prave az na misto kam chces (treba s priplatkem). Furt budou mit ten kabel levnejsi. Navic v cene za instalaci by uz mohl byt obsazen.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Jo omylem jsem smázl tento komentář. Sedím u Normy v obýváku a snažím se tu něco tvořit na tom blogu. Nic zas tak zásadního pro čtenáře tam nebylo, snad jen to že po mě tady chtějí 3BRL za metr kabelu a to je stejně drahé, možná dražší než dobrej novej modem. Každopádně jsem psal mail, jednomu místnímu chlapíkovi, co je asi dobrák od kosti, jiný příběh jindy, jestli by mi nepůjčil svůj volný router s wifi co vím, že ho má.
    No jo to jsou ty začátečníci tady no.

    OdpovědětVymazat
  4. Hele po 3+ letech jsem v Brazilii neudelal nic, co by melo jakoze zde hmatatelny dopady. Vsechno jsou spis katastrofalni nastrely, viz pizzerka atd.

    Jako informaci z toho je hafo a vyuzivam to jinde, ale v Brazilii jako takove se to treba me nepovedlo a preci jen jsme tomu dal dost casu a energie a T. taky. Je to proste tuhe.

    Kdybych mel jen tu Brazilii, tak mi fakt asi jebne, pac jednak nemam kam davat ty zkusenosti odsud a jednak bych byl uz mrtvej hlady.

    Celej zivot to delam tak, ze jen chodim kolem neceho a cekam na spravnou chvili. Brazilie je podle me na tuhle taktiku jak delana. Lidi, co chteji nebo nedejboze neco potrebuji rychle, tady proste maji smulu. Ono v ten spravnej okamzik tu pujde rychle, ale do ty doby je to stradani informaci. Jinde je to samozrejme uplne stejne (tim myslim cokoliv jineho clovek dela), ale tady je to fakt EXTREMNI.

    OdpovědětVymazat
  5. No záleží jak moc chceš hmatatelný dopady. S tou pizzerkou jsi (jste) to snad tak katastrofálně nepřestřelili né. Pravda je že když si pizzař otevřel větší pizérku tak asi stáhnul lidi co chodili k němu. Neznám konkrétní příběh jen co jsem četl takže opravdu nemohu posoudit.

    Se střádáním informací souhlasím, ty jsou dnes to nejcenější co si můžeš odnést sebou kdykoliv a kdekoliv a na letišti ti to nezváží :-)
    Taktiku kterou máš jsem ještě nikdy nezkusil páč jsem byl slepě s klapkami na očích jen v tom svém světě, který mě pohltil. Ale nikdy není pozdě. Chci teď dělat něco ve smyslu 1+0 tak jak zde bylo již psáno a uvidí se.

    OdpovědětVymazat
  6. Hele s pizzerkou nejsou problemy typu, ze by to neslo z hlediska spatnyho oboru - v Brazilii uz vubec, tady neni spatnej obor, vsude je neuspokojena poptavka. Mozna jsou monkey byznysy jako kdyz si nekdo na jiznim polu otevre prodejnu nanuku nebo saunu v tropech (mimochodem i saun je tu u nas dost - to nechapu). Ale jak se tak snazim ve svete vyznat, tak na tom byznys nestoji ani nepada.

    Stoji a pada na lidech, kteri proste bud koncentrovani jsou nebo nejsou a oni proste vetsinou nejsou. Clovek si muze najit vzdycky vymluvu, ze to jeho ODVETVI je spatne, nebo ze za mostem, pred mostem je silna konkurence... ale uprimne receno na to moc neverim.

    Proste pokud se z kasy ztracej penize, pokud se udela letakova kampan, ale na telefonickou objednavku pizzu nikdo nedoveze nebo pokud se nepovesi vyvesni stit, na kterej se udela grafika, nebo pokud behem vecera dojde testo, tak jsou proste veci spatne a vubec nemusis analyzovat konkurenci - staci vlastni hlava.

    Ale katastrofa je tu vsechno: rok se venuju jedny holce ze Sao Paula, co ji i platim za texty k brazil webum a po roce zjistim, ze mi dodava duplikaty ukradeny z webu. Jinymu cloveku pujcim kartu, at si prevede prachy do Brazilie, necham mu je par mesicu na ucte a on je utrati. Story s Anglicanem jsi cetl. Je to porad dokola to samy, zadna zmena. Kazdej ma pocit, ze je v situaci, kdy by mel mit vic nez ma, a tak jediny, co je schopen, je predstirat, ze to tak neni a pri prvni zkousce ohnem se to sesype.

    Brazilie neni jina. Brazilie je naprosto stejna, lidi jsou stejni po celym svete. To, co tady funguje, je rychlost. Ty veci vyplavou fakt mnohem rychleji, hry se projevi. Neni tu ta naplast z kultury, vse je rychle kristalove ciste a hladke jako laguna po ranu.

    OdpovědětVymazat
  7. No to je dobrý, vidím sám sebe někde před rokem a dál. Nebudeš mi to věřit, ale tak jsem jako že dneska, zrovna při cestě busem přemýšlel o té vaší pizzerce a říkal jsem si, že to přeci musí bejt dobrý pokud se neztrácí prachy z kasy. Hele může to bejt ještě, horší, ono se to nemusí ztrácet z kasy, ale může se to ztrácet rovnou od stolu a bude se ztrácet jen zboží. Tak to normálně funguje a to je důvod proč bych nechtěl hospodu páč by jsi tam musel bejt zavřenej a obětovat tomu všechno, tedy všecen čas a nikdy se neobklopíš lidmi kteří neuvidí věci jinak než ty a když ty máš jakože dost tak ti přece neubude. TO JE TEN OMYL !!! Njde jen o prachy, ale o tu chuť dělat potom něco jinak , něco dalšího. Nejde to do nekonečna takto. Můj původní obor je k pizzerce hodně blízko a vím co dá dělat a dělalo. Je to v prdeli pokud to tak funguje. Jenže se to dá dělat vlastně skoro všude tak si vyber potom.
    No a v neposlední řadě, když je někdo , kterej to vždycky nějak udělá( v tomto případě ty) tak se to dá do doby, kdy dojde trpělivost tomu ,kdo to vždycky někdy nějak udělá aby to popostrčil. Když tam není nejsou jiné motory .... není to dobře myslím já.(Nesoudím,nemohu, nechci, ale musí tam být ten pot, ta krev a ten chtíč jít tím směrem všech zúčastněných).
    Ty další příběhy jsou to samé v bledě modrém. Nutí mně to říci tvé slova, že když to jde tak to hoď na někoho jiného ať to za tebe vyřeší, udělá, ať ti s tím pomůže... Myslím si že pro své okolí jsi ten pan NĚKDO... no ale zkušenosti i když stojí prachy tam z toho pro NĚKDO taky plynou...

    OdpovědětVymazat

zase anonym... no fuj