úterý 26. června 2012

FOZ DO IGUACU

Jak jsem již psal, tak mě nějakej chlapík na nádraží v RIO NOVO vyfoukl před nosem lístky páč a další autobus jel v 8:30 druhý den. Po cestě 3,5hodiny na nádraží jsem si řekl, že bych to stejně nestihl dorazit druhý den na 8:30 a ve 13:30 se mi jed nechtělo a tak jsem si koupil jízdenku na 8:30 na sobotu s tím, že si nějak zpříjemním odpoledne centrem v Riu a na noc se vrátím na nádraží a tam to přežiju. Tak jsem si dal bágl do úschovny zavazadel za 6BRL na den a vydal se do centra. Kde jsem se brouzdal a když začali hrát fotbal tak jsem koukal na EURO dal si k tomu jedno pivko , pozoroval fotbal a okolí a promluvil s pár místními a po pár hodinkách jsem se přemístil do další baru nekde na copacabaně, kde pro změnu byl domácí fotbal. Kolem 12té jsem dorazil na nádraží, vyzvedl bágl a dal se na čekání, které jsem krátil četbou konverzace brazilštiny a hraním her na mobilu, páč se mi nepodařilo zprovoznit můj malý cestovní netbook.(chtěl jsem něco tvořit, nebo si zahrát šachy a nic no) Obchůdky co jsou na nádraží zavírali téměř všechny kolem 01:00 v noci , asi 2 nebo tři zůstali nonstop. Na nádraží bylo poměrně dost lidí, kteří buď odjížděli brzy ráno nebo se rozhodli tak jak já. Nesmí se zde spát(tak maximálně v sedě podřimovat) jinak na vás naběhnou kluci z ochranky a domlouvají vám. Byl tam chlapík, kterej se zabalil do deky a dlouho tam s nima diskutoval a ukecal je že jim ukázal lístek jinak by šel....
Poklidný noční život na nádraží jen rušili uklízeči s mašinama, nebo s kýblem a hadrem, bylo jich tam poměrně dost a tak od 1:30 do 5:00 pořád někdo něco v té části haly dělal. Jeden noční incident tam taky propuknul a to když ochranka, vedla mladíka v triku espnol, kterej evidentně, nechtěl a chytal se za co mohl a tak kluci nakonec přitvrdili a dali mu čočku a nakonec pouta a bylo po prdeli. Chvilku šum v hale jak si lidi o tom povídali a pak to zase utichlo.
Krámky se pomalu začali rozvícet od 6-7, kdy už jelo nádraží zase na plný pecky. Tak jsem na místním WC,kde jsemmimochodem za tu noc nechal skoro 100Kč páč co návšteva to 1,5BRL a to jedno pivo voda a kafe není nejlepší kombinace :-) udělal ranní hygienu a šel na nástupiště 25, kde měl být přistaven BUS. Byl a v 8:15 přišel řidič a začal si nás 5lidí odbavovat, ještě jsem musel na lístek napsat svoje jméno a číslo pasu a stát odkud pocházím a seděl jsem na svém místě spolu s dalšími  čtyřmi cetujícími.
Bus má měkká sedadla a konfort je možno přirovnat u nás ke STUDENT AGENCY, kde tedy není žádná stevardka ale zato máte možnost vodu zdarma, pokud je a nevybere jí někdo před vámi což při cestě tam jí bylo dost a nejsou zde obrazovky na každý sedačce, jen tři telky, který stejně nikdo nepustil. Za těch 22hodin cesty do FOZ do IGUACU jsme měli celkem 6přestávek a to 3 asi 30minut a 3 asi  15minut. při kterých jsem zjisti, že jede s námi jen jeden řidič a ten se vždy něco kolem 6-7 hodinách střídal při těch menších přestávkách na stanovištích PLUMA. Což mě moc na klidu nepřineslo, ale rychle jsem to akceptoval. Ačkoliv bylo místa dosti při cestě tam, tak jsem byl i dosti rozlámanej po té cestě a na těch velkých zastávkách, které se odehrávali na parkovištích s restaurací a obchodem potravin případně suvenýrů  se buď sedělo na záchodě, nebo u jídla a moc pohybu nebylo. Jídlo jsem si dal jednou a to formou co nabereš a platil jsem nějakých 17za jídlo a do busu jsem si vzal 2litrovou místní limošku za 6BRL, jinak jsem měl ještě sebou nějaké ty toustíčky co jsem si připravil :-) Takže se to dá pokud nemáš limit 5BRL na den :-) Do FOZ jsme přijeli asi ve 4:45 a byla dosti kosa, jinak v buse tam určitě spacák pomohl páč klima jela a dost, ale dalo se to přežít bývá i hůř. Takže ve Fooz kosa, všechno zavřený, ale z nádraží tě taky nevyhoděj, jen ty bufety, hajzlíky, tedy šli zadara :-) atd. Venku byla mapa a dost taxíků a tak jsem koukal na tu mapu a zjistil jsem že ten přechod není až tak daleko asi 5km a šel jsem na průzkum, zda bych to nedal pěšky páč co dělat , že jo. Jen co jsem vylezl z nádraží, je směrem v levo na rohu ulice bar, který byl otevřenej a já se šel podívat na název ulice abych nešel případně jiným směrem a najednou na mě volá známý s busu, se kterým jsem prohodil pár slov a on jel z RIA za manželkou a na každý zastávce si dal 2panáky a 2piva sebo do busu . Tak jsem šel za ním no. A on povídá ať nechodím ať počkám na světlo, že je tam nebezpečno a pak mu ten bar zavřeli a tak jsme šli zpět na nádraží,kde už byl otevřenej bufet a já si dal kafe a on tu kořku musel zapít pivem :-) a povídal mi spoustu věcí, a rozuměl stejně tak půlce, jako že mám používat gumy při sexu, že byl policajt v RIU a že je teď nemocnej se srdcem a chlastal jak protrženej a že má manželku z PARA atd atd... spusty příběhů.

Tady z toho nádraží jede tedy i bus rovnou do PARA a zase zpět, je to jako kdyby byla Praha, rozdělena Vltavou a na jedný straně BRASIL a na druhý PARA, ani moc nekontrolujou a to že se z PARA pašuje věcí a dováží věcí je jasný jak facka, když nastupuješ v BRASIL ve FOZ do busů tak jsi jak na vietnamským tržišti , ty ohromný tašky plný hadrů, hraček a všeho možnýho se nedá přehlídnout. Každopádně když dojdeš do PARA tak už za hranicí na tebe čekaj náháněči do obchodů a dávaj ti do rukou letáky a instrukce a informace že oni jsou ti pravý a to hnedle takhle v neděli po ránu jak by smet.
Foceno z mobilu z mostu při přechodu z BRASIL DO PARAGUAYE



Při přechodu toho mostu se po demnou párkrát zvedl panel, nebo ta jeho část a tak to vě mě nebudilo zrovna dvakrát jistotu po ránu, byla zima, lidi měli kulichy a rukavky, já triko , košili, mikinu a bundičku šusťákovou a dlouhý kalhoty a bylo mi akorát. Potřebné věci kvůli kterých jsem sem jel jsem vyřídlil kupodivu rychle a hladce a po necelé hodince jsem mohl z PARA odjed zase busem za 3,50BRL zpátky do FOZ na Brazilskou stranu. Jinak za hranicí jsou hned v PARA tržiště a jedou tam fak od samého rána a snaží se vydělat každej kačky jak může. V buse do BRASIL jsem nastoupil v PARA před hranicí a jak jsem nastoupil asi 6lidí vystoupilo :-) a tak jsem jel na nádraží sám. Tam jsem si koupil zpátečná jízdenku a za necelé tři hoďky jsem seděl v buse směrem na RIO, kterej byl narvanej překupníkama a stojí 2x víc jak z RIA a jeli jsme 26hodin a tak jsem rád, že už jsem zase u sebe "doma".
No a abych nezapoměl ty vodopády ve FOZ jsou fakt úžasný a o tom zase jindy, dnes už toho bylo dost, jsem unaven.

6 komentářů:

  1. mame problem - prevrat v paraguayi a vylouceni PY z mercosulu: http://blisty.cz/art/64254.html

    OdpovědětVymazat
  2. No já o tom vím, byl jsem tam v tu dobu :-), tedy dva dny po převratu a proběhlo to v pohodě, nemyslím si že by se tam něco změnilo v tom smyslu co tu potřebujeme. Navíc jsou tam ty vodopády a turistika je tam živý, tak předpoládám, že to vše zůstane při starém, jen možná přibude víc kontrol. Jsem optimista a myslím, že to nebude o moc komplikovanější než doposud. A Arg asi v tomto smyslu nikdo nezkoušel. Popravdě jsem na tím nějak hlouběji nepřemýšlel a bude sranda, až tam přijedu a bude to jinak :-), když jsem v ted v Para :-)
    Vzhledem k tomu, že je to turistická destinace budu doufat, že nebudou dělat turistům peklo.

    OdpovědětVymazat
  3. AR je v tomhle spatna, ale UY konkretne Chui se to jmenuje myslim by melo byt ok. Jen je to dal.

    OdpovědětVymazat
  4. Uvidíme počkáme si jak se věci mají a vymyslíme plány :-), už ted se kroutím z při pomyšlení na jízdu busem 24 a víc hodin :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Jinak jsem zapoměl poděkovat, za upozornění i když to vím, tak jsem takto neuvažoval a to z toho důvodu že jsem tam byl pár dní po té události a nic zvláštního jsem nezaregistroval. Jsou věci, které samozřejmě přijdou a není nad to si o nich promluvit a sdělit si skutečnosti a ušetřit si eventuelní problémy s ničím co už nefuguje a naopak získat čas s tím co funguje a druhej o tom neví.Že by emigrantská soudržnost :-)

    OdpovědětVymazat
  6. No to ze je Brazilie vyhodila z Mercosulu se mi moc nelibi.

    OdpovědětVymazat

zase anonym... no fuj