pátek 30. března 2012

TAXI

Po výstupu z letadla jsem se musel přesunout asi 50km od letiště, no s báglem na zádech a příručním zavazladlem  a nakonec s mojí  postavou , je zážitek nastupovat do zdejších autobusů a projít turniketem. Opravdový zážitek jízda zdejší MHD, která zastavuje, kde se ti zamane a vystoupíš téměř tam, kde dáš znamení. Tady řekl bych, že hodně záleží na reflexu toho řidiče, co vozí lidi jako slámu a seno, ale takovej je tady zřejmě styl a nezbývá nic, než to jen přijmout. Svezl jsem se někam blíž a protože byla tma no a bezpečnost na prvním místě , páč s ruksakem na zádech a příručním zavazadlem opravdu nevypadáš jako turista a  tak jsem zvolil místní taxi službu. Paráda ! no je to jako v Praze, jedeš tam kudy by jsi normálně nejel a místo určení hledáš půl hodiny i když máš v autě navigaci, kterou prostě cizincovi odmítá zapnout. Každopádně jsem si zapnul svojí v chytrém telefonu a připravoval se na konfrontaci rukou a nohou a těch pár slovíček co znám. Po cestě jsme se bavili a bylo to v pohodě hrozně fajn chlapík, dokonce mi zastavil i u bankomatu, abych mohl natankovat místní love. No u cíle mé trasy, do kterého jsme dorazili po hodině cesty, z toho byla půlhodina kličkování v ulicích okolo cíle, páč má navigace to ví kam chci.Chlapík mě pořád ujišťoval, že je to dobré a že tam už vlastně jsme a pořad mluvil do místního nextelu(vysílačky) a dělal jakože mne neslyší. Byla konfrontace: když jsem mu vysvětlil, že vlastně nebudu platit to, co po mě chce a že mě neposlouchal, když jsem mu říkal kudy, tak mu na chvilku zamrzl úsměv, ale pak přijal mou nabídku. (myslím si, že mě stejně natáhl i tak)  Ale já věděl kolik mu dám a víc jsem nedal.  Já když jsem nastupoval do vozu tak jsem se rovnou ptal, kolik to bude stát.(No po zkušenostech z matičky Prahy) Borec odpověděl, že podle taxametru a pak na mne vytáhl nějakou tabulku, jakože kolik asi a já na to, že je to dost za těch 32,6km co mi říkal google. A tak po 3 -5 minutách  bylo vymalováno a dostal to, co si zasloužil. Palce nahoru a jelo se dál… tak to je první příhoda. Prostě tě tu oberou jak v Praze protože jsi turista jak prase, ale s přátelským úsměvem na tváři a palcem nahoru.
No a tak jsem dorazil tam, kam jsem chtěl. Když to jde tak nepodceňuj přípravu :-)

12 komentářů:

  1. Po case uz snad ani neokradaji. Jeli jsme z Botafogo na Urca v zacpe. Je to tak 3km, stalo to neco pres 10 brl. Chce to odlozit ten bagl.

    Mnoho stesti.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,

    myslel jsem si že to dám celé autobusem, ale byl jsem dost naivní a vzhledem k tomu že je tu už kolem 18:15 tma, tak jsem dal na jistotu. Je mi jasné že se musí zapadnout v davu, ale když máš sebou 35kilo tak to jde těžko a autobus to bylo skvělé, byl jsem jak alenka v říši divů i když jsi to už někde popisoval jak to tu chodí a myslel jsem si že v poho. Hele bez baglu jdu turniketen na štorc se svýma kilama:-) sranda.
    Ještě jsem zapoměl sdělit všem, že jsem tu nepotkal jízdní řád na zastávce, nebo jsem slepej. Prostě to tu jezdí a když jsi nováček tak je to prdel se někam dostat, zase ale můžeš vyskočit třeba na křižovatce to je jim jedno. Jezdí se tu prostě živelně, plánovaně, bez plánu. ten kdo to nezažije tak to z těchto řádků asi v představivosti nedá.

    OdpovědětVymazat
  3. Jizdni rad jsem videl az tady u nas na vesnici a stejne se podle nej nejezdi. Pred par desitkama let tu jezdily vlaky, ale asi pro ne bylo dodrzovani jizdniho radu nemozny. Viz. zde: http://www.estacoesferroviarias.com.br/efl_ramais_3/iguaba.htm

    Autobus kazdyho nadchne, btw kdyz mas neco velkeho, jen na to ukazes, ridic ti otevre vystupni dvere, nastoupis tema dvermama, polozis bagl a jdes zaplatit predem. Je to tak automaticky, vetsinou ti to i ridic primo rekne.

    OdpovědětVymazat
  4. V Riu jsem jel taxikem nekolikrat a dost me prekvapilo, ze me prave ani jednou nezkouseli obrat, i kdyz jsem byl v situaci jako ty - bagl, no portuguese, nebyl jsem si uplne jist kde jsem.

    Turnikety v busech me sraly fest, holt problem fat bottom guys :)

    OdpovědětVymazat
  5. On je z toho clovek tak paranoidni, ze samozrejme kdyz jsem to uz nevydrzel a na nekoho vyjel, ze me okrada, tak zrovna nahodou me neokrad :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak tě tu vítám fandore:
    No nevím zda je to napsáno dobře, ale ještě jednou půl hodiny mne vozil okolo cíle sem a tam, navigaci kterou měl tak zapnout nechtěl, že je rozbitá, nevím jestli by jsi vozil v riu rozbitou navigaci přilepenou na skle? A navíc jsem měl svojí navigaci a snažil jsem se ho svojí portugalštinou navést do té ulice. Jenže to už mi nerozuměl. Když jsem chtěl zastavit u bankomatu tak jsme tam za 3minuty byl.To jsou všechny indície, myslíš že je to shoda náhod, nebo hra na to jak lehce přijít málu.
    Na bezvýznamném turistovi co čumí jak tele a snaží se komunikovat. To je celé. Navíc třeba vypadáš líp než já a tak si to nedovolil. Nemyslím, že bych mu zkazil zbytek večera a mám pocit, že jsem měl být přísnější. Mám pocit, že jsem mu dal ješte dost. Ale já to tak někdy prostě mám, že jsem ochotnej zaplatit nějakou částku, kterou jsem prostě ochoten v dané situaci přijmout a víc ne. Ve finále zjistíš, že to co jsi si myslel bylo hodně. Komu se to nestalo ?

    OdpovědětVymazat
  7. Teď mi sem vlítl komár a sere mě jdu ho vyhnat ven a nebo zabít, co myslíš?

    OdpovědětVymazat
  8. Já komáry a šváby nemilosrdně zabíjel. Bacha na dengue.

    OdpovědětVymazat
  9. eště k busům a turniketům - já jsem si hodně oblíbil micros, tedy takové ty bílé dodávky a la transit, co tě odvezou za 2,5 BRL po trase, kterou mají napsanou na okně (zpravidla z nějaké favely do centra a zpět). Výhodou je, že ti zastaví prakticky kdekoli na trase, jedeš s místňáky většinou z favel a když se poštěstí a je místo, tak můžeš sedět vedle řidiče. Navíc to celé působí tak sympaticky neformálně (i když je to většinou legální biz).

    OdpovědětVymazat
  10. Dengue je overrated, myslim ze jsem ji v Recife mel a sance ji chytit jsou dost male a umrit na ni mizive. Zameris se na dengue a prejede te auto :)

    Taxiky bych rek ze jako jedna z mala veci jsou tu cca stejne drahe jako v Cesku. Cim vetsi mesto tim o neco levnejsi kvuli konkurenci a taky jezdi na GNV.

    OdpovědětVymazat
  11. Jo jo včera jsem měl tu čest, jezdí tu dodávky od volkswagen želva 70léta po nové renaulty trafic s koženejma sedačkama a klimou. jen možná zdražili mají na oknech 2,75BRL. Není to taková sranda jak busem avšak když je člověk unavenej je to lepší než bus.

    OdpovědětVymazat

zase anonym... no fuj